Belföld

Akkugyáras népszavazás: Az Alkotmánybíróságig megy az LMP

Alkotmányjogi panaszt nyújt be az LMP az akkumulátorgyárakra vonatkozó népszavazási kérdésének elutasítása miatt – derült ki a párt közleményéből. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még márciusban utasította el az LMP népszavazási kérdését, amely helyi népszavazáshoz kötné az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek létesítését.

Az NVB határozata ellen a párt fellebbezett, ám a Kúria június 27-én határozatban elutasította a jogorvoslati kérelmet. A testület indoklása szerint a kezdeményezés azzal a következménnyel járhatna, hogy a helyi közösség akarata megkerülhetővé válhat a tekintetben, hogy a választópolgárok egyáltalán szükségesnek tartják-e az adott kérdés közvetlen eldöntését.

A Kúria egyértelműen politikai döntést hozott

– kommentálta a döntés az LMP. A párt szerint a legfelsőbb bírósági testület indoklása nemcsak szakmaiatlan és politikailag elfogult volt, hanem „elvenné azt az alapvető jogot is a magyar emberektől, hogy ők dönthessenek arról, akarnak-e akkumulátorgyárakat telepíteni a saját településeikre”.

A vitatott népszavazási kérdés úgy szólt:

Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik