Belföld

Volt állami csúcsingatlanok kerültek Jellinek Dánieltől Tiborcz István köréhez

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jellinek Dániel üzletember volt állami csúcsingatlanokat adott át a Tiborcz Istvánhoz szorosan kapcsolódó Central European Ingatlanalapnak (CEI) az elmúlt hetekben, hónapokban – írja a Válaszonline. A cikk szerint a CEI-hez került:

  • a Svábhegy még beépíthető/átépíthető maradéka,
  • az Andrássy úti „királyi” MÁV-palota (a maga bő húszezer négyzetméterével),
  • valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egykori vári székháza.

A Válaszonline ugyanerről az ingatlanalapról írta meg nemrég, hogy 28,4 milliárd forintnyi állami ingyenbefektetést kapott Nagy Márton miniszter szervezetétől.

Magyarán a Tiborcz-kör részben közpénzből veszi magához, illetve fejlesztheti a 2019 és 2021 között Jellineknek privatizált óriási vagyonelemeket

– állítja a Válaszonline cikke, amely emlékeztet: 2019 nyarán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két csomagot készített. Az egyikbe a svábhegyi gyermekkórház Béla király úti tüdőszanatóriumának 3,3 hektárját tették, valalmint jóval értéktelenebb, nevelőintézetként, laktanyaként, rakétakilövő-állomásként hasznosított vidéki ingatlanokat, egyebeket. A másik zsákba került a gyermekklinika közel 2,6 hektáros, a Jókai-kert és a Szépkilátás Cukrászda közvetlen közelében lévő, Mártonhegyi úti területe, a Svábhegyi Nagyszálló épülete az Eötvös úton (a fogaskerekű mellett), valamint több egyéb budai telekszelvény. Az állam akkor közel 6 milliárd forintot szedett be a privatizáció győzteseitől.

Az első csomagot már 2019-ben a Central European Ingatlanalapnak (CEI) ítélték, a második pakk viszont először Jellinek Dániel Indotek-csoportjához került, majd most, öt évvel később az üzletember továbbadta a Mártonhegyi és az Eötvös úti egységeket is a CEI-nek. A Jellinek és Tiborcz közötti vagyonmozgatás egyébként nem újkeletű; utóbbi előbbitől vásárolta például a Gellért szállót, illetve együtt birtokolják a tőzsdei Waberer’s International Nyrt.-t.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik