Belföld

Vádat emeltek az ittasan balesetet okozó keszthelyi fideszes ellen, aki folytatná a politizálást

Horváth Tamás Mihály hivatalos facebook oldala
Horváth Tamás Mihály hivatalos facebook oldala

Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt vádat emelt a Keszthelyi Járási Ügyészség Horváth Tamás Mihály keszthelyi fideszes önkormányzati képviselő ellen június végén – tudta meg a 24.hu. Információnk szerint a politikus véralkohol szintje az általa okozott baleset idején közepes fokú volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, április 8-án szombaton délben Horváth Tamás Mihály a keszthelyi Ady Endre utcából fordult rá a Tapolcai útra, de nem tudta bevenni a kanyart, ezért átsodródott a másik sávba, ahol nekiütközött egy szabályosan közlekedő autónak. A balesetben a vétlen járművezető nő, valamint utasa könnyebben megsérült. A rendőrök megszondáztatták a városi Fidelitas elnökét, a Keszthelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KKEF) vezetőjét, és miután a teszt pozitív értéket mutatott, további mintavétel céljából előállították a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, a jogosítványát pedig elvették.

Nyilvánosan sem az érintett, sem a pártja nem kommunikálta az ittas vezetést, kérdéseinkre nem válaszoltak. Úgy tudjuk, hogy Horváth Tamás Mihály a balesetet követő testületi ülésen ugyan beszélt a történtekről, de miután a nyílt és zárt napirend között szólalt fel, így sem a helyi tévé nem számolt be róla, sem a jegyzőkönyvben nincs nyoma. Információnk szerint Horváth Tamás Mihály ezen az ülésen bocsánatot kért, és elmondta, hogy a történtek ellenére folytatni kívánja a politizálást.

A Zala Vármegyei Közgyűlésen is szóba került a baleset. Weller-Jakus Tamás, a keszthelyi KÉVE elnökének kérdésére Horváth elmondta, hogy természetesen nagyon sajnálja az esetet. Hozzátette:

a képviselői munkámat mindig őszintén és alázattal csináltam. Ezután is természetesen így szeretnék tenni.

Horváth Tamás Mihály úgy fogalmazott, a választókerületében folyamatosan járja az utcákat, és bárki bármilyen kérdéssel fordul hozzá, válaszolni fog.

A képviselő hivatalos Facebook-oldalán egyébként egyetlen szó sincs az általa okozott balesetről, így természetesen bocsánatkérés sem olvasható, az viszont látszik, hogy Horváth az ittas vezetés ellenére nem esett ki a pikszisből, néhány nappal ezelőtt például Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetővel fotózkodott a Fidelitas rendezvényén.

Az önkormányzati törvény alapján méltatlanság miatt megszüntethető egy önkormányzati képviselő megbízatása, amennyiben megbízatásának ideje alatt – a mentesítésre tekintet nélkül – szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélik.

Dr. Katona Csaba ügyvéd szerint viszont erre csak többszörös visszaesőknél kerülhet sor. Katona válaszából azt is kiderült, mire számíthat az ittasan vezető fideszes politikus:

Az okozott baleset további súlyosító körülmény, illetve emiatt vélhetően szabálysértési eljárás is indult. A jogosítvány visszaszerzéséhez általában szükséges továbbá az utánképzés elvégzése is. Nagyjából jelen esetben is erre lehet számítani. Az elbírálás általában gyorsított eljárás keretében történik, tárgyalás mellőzésével.

A járművezetéstől eltiltás tartama lehet végleges hatályú vagy határozott ideig tartó. A határozott idejű eltiltás legrövidebb időtartama egy hónap, a leghosszabb 10 év. Katona tapasztalata szerint az eltiltás tartama egy év körül szokott lenni az ittasság fokától és az egyéb körülményektől függően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik