Belföld

Megbírságolták Törley Katalint

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Megbírságolták Törley Katalint, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium korábbi pedagógusát – közölte a Tanítanék Mozgalom. A közlemény szerint a bírságot a június elsejei tüntetéssel összefüggésben szabták ki az oktatási aktivista ellen, akit még tavaly ősszel az elsők között rúgtak ki tanári állásából polgári engedetlenségi akció miatt.

„A budapesti tüntetés végén státusztörvényes matricákat osztottunk a tömegnek, Törley Kata pedig felszólította a résztvevőket, hogy hazafelé matricázzák fel a várost, hogy minél többekhez eljusson a pusztítás, ami a törvénnyel jár” – áll a mozgalom közleményében. A tüntetés hivatalos programja után sokan maradtak a helyszínen, és matricákat ragasztottak a Belügyminisztérium épületének falára.

Törley Katalin a matricázásra való felhívás miatt kapott ötvenezer forintos bírságot. Az oktatási mozgalom közölte, ennek összegét befizették.

„Az, hogy minden gond nélkül ki tudtuk fizetni ezt a bírságot, csak a Tanítanék közösségének köszönhető. Együtt képesek voltunk egy olyan mozgalmat felépíteni, ami tud kockázatokat vállalni azért, hogy erős és látványos módszerekkel tudjunk fellépni a hatalom ellen” – írták.

Június elsején, tizenhat város részvételével szerveztek országos megmozdulást az azóta már elfogadott stárusztörvény ellen. Ezen a tüntetésen készítettük azt a videóriportot is, amelyben Nagy Ervin színművész arról beszélt, hasonló helyzetben Párzsiban már égne az égész város. Később ennek nyomán alakult ki nyilatkozatháború Rákay Philip milliárdos nagyvállalkozó és Nagy Ervin között, amelynek során a színművész „maga alá piszkító csivavához” hasonlította a kormánypárti celebet.

Kapcsolódó
Nagy Ervin: Párizsban már égne az egész város
Levegőt! címmel szervezett országos tüntetést a státusztörvény ellen két mozgalom – a noÁr és a Tanítanék – csütörtök este Budapesten, valamint 15 vidéki városban. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a tüntetők az eddigi eredményekről, illetve a rendőrökkel kialakult konfrontációkról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik