Belföld

Nagy Ervin maga alá piszkító csivavához hasonlította Rákay Philipet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Keményen visszaszólt Rákay Philipnek a róla szóló múlt heti posztja miatt Nagy Ervin. Ebben a művész többek között azt írta az utóbbi években kormánypárti influenszerként is tevékenykedő milliárdos vállalkozónak, hogy pár nappal ezelőtt lett volna lehetősége személyesen rendezni vele a vitáját, amikor az utcán találkoztak, ám Rákay akkor inkább „tovább vonult”.

Úgy viselkedtél, mint az egyszeri csivava, aki a gazdi kezében veszettül csahol, ám mihelyt a flaszter valóságára kerül, ijedtében maga alá piszkít

–  fogalmazott indulatos posztjában a színművész.

Az ügy előzménye, hogy múlt héten csütörtökön tüntetést szerveztek Budapesten és tizenöt másik városban a pedagógusok helyzete miatt, illetve a tanárok jogállást megváltoztatni tervező státusztörvény javaslata ellen. A tüntetésről szóló videós tudósításunkban Nagy Ervin is megszólalt, és mások mellett a következőket mondta: „Nem lehet elvárni, hogy valakit állandóan sakkban tartanak, lehetetlen helyzetbe hoznak, és ő majd mindig marha kulturált válaszokat fog adni. Párizsban már égne az egész város. Ahhoz képest a magyar diákok szerintem rendkívül kulturáltak”.

Rákay másnap a Facebook-oldalán osztotta ki a Jászai Mari-díjas színművészt, mondván:

Ez itt Magyarország, gondolkodó emberekkel, akik egyáltalán nem vevők a ti szánalomra méltó „szent ügyeitekre”, amelyek se nem szentek, de még valódi – össztársadalmi értelemben vett – ügyeknek sem tekinthetők.

A személyeskedéstől sem mentes poszt végén azt javasolta Nagy Ervinnek, hogy kövesse pályatársai, Schilling Árpád és Sárosdi Lilla példáját, és költözzék külföldre. Szerinte előbbi művészek is „gigantikus karriert futottak be arrafelé: árufeltöltők egy helyi kisboltban”.

Erre a posztra válaszolt Nagy Ervin hétfőn éjszaka. A művész azt írta, megérti, hogy Rákay szemét csípi a pedagógusok és diákok melletti kiállás.

„Nyilván felfoghatatlan számodra a szolidaritás, abból a székből, ahol reggelente eldöntöd, hogy melyik arany színű merciddel – mert ugye kettő is van – indulj el naponta milliókért tanácsot adni” – így a színművész.  Rákaynak szemére veti továbbá az Aranybulla című produkció sikertelenségét is, valamint azt, hogy „száműzték” Magyarország legtehetségesebb színházi rendezőit, és „nullára írták” a magyar filmkultúrát.

Nem, Kálmán, nem adjuk oda Magyarországot és azt a kultúrát, amiben felnőttünk olyan féltehetségeknek, mint te, és ne reménykedj, nem megyünk innen sehová

– fogalmazott posztjában Nagy Ervin.

Kapcsolódó
Nagy Ervin: Párizsban már égne az egész város
Levegőt! címmel szervezett országos tüntetést a státusztörvény ellen két mozgalom – a noÁr és a Tanítanék – csütörtök este Budapesten, valamint 15 vidéki városban. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a tüntetők az eddigi eredményekről, illetve a rendőrökkel kialakult konfrontációkról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik