Belföld

Elmondta Törley Katalin, mit gondol a rá kiszabott bírságról

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szégyellje magát az a hatalom, ami a legenyhébb kritikát, a nemtetszés károkozás-mentes kifejezését sem képes elviselni

– kommentálta a 24.hu kérdésre Törley Katalin, hogy a Budapesti Rendőr Főkapitányság közigazgatási eljárás keretében ötvenezer forint szabálysértési bírsággal sújtotta a gyülekezési jog megsértésére hivatkozva. Szerinte „egy őszinte, de komoly kárt nem okozó akcióra is könyörtelenül lesújtanak, fegyelmeznek és büntetnek, mindehhez felhasználva a hatóságokat, a rendőrséget”.

A pedagógus hozzátette: a rendőrség azt kifogásolta, hogy a június elsejei tüntetés helyszínét nem állították vissza eredeti állapotába.

Ez természetesen igaz, hiszen a politikai véleményünk kifejezéséhez mi és a tüntetés résztvevői – a felületet nem károsító – matricákat használtunk

– részletezte a körülményeket.

Törley Katalint tavaly ősszel polgári engedetlenségi akció – tulajdonképpen jogellenes sztrájk – miatt az elsők között rúgták ki a tanári állásából, miután a kormány a korábban bevezetett veszélyhezetre hivatkozva rendeletben korlátozta a közoktatásban dolgozók sztrájkjogait. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egykori tanára azóta rendszeres résztvevője és gyakori szónoka a magyar közoktatás helyzetét kritizáló megmozgulásoknak, tüntetéseknek.

Június elsején, tizenhat város részvételével szerveztek országos megmozdulást az azóta már elfogadott stárusztörvény ellen. Ezen a tüntetésen Törley felszólította a résztvevőket, hogy hazafelé matricázzák fel a várost, hogy minél többekhez „eljusson a pusztítás, ami a törvénnyel jár” – közölte korábban a Tanítanék Mozgalom.

Kapcsolódó
Megbírságolták Törley Katalint
A Kölcsey tavaly kirúgott tanára matricázásra szólította fel a diáktüntetőket, ezért büntették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik