Belföld

Hűtlen kezeléssel vádoltak meg egy somogyi polgármestert

Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség
Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség

A Siófoki Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyújtott be vádiratot négy személlyel szemben, akik közreműködtek abban, hogy önkormányzati ingatlant értékesítsenek áron alul a polgármester közeli hozzátartozóinak – olvasható a Somogy Vármegyei Főügyészség hétfői közleményében.

A vádirat lényege szerint a somogyi község polgármestere először 2005-ben próbálta meg jóval a piaci érték alatt megszerezni a 4,5 hektáros területű, jórészt erdővel borított önkormányzati földterületet, azonban az adásvételi szerződés bíróság által megállapított érvénytelensége miatt az ügylet nem jött létre.

A település önkormányzata 2020-ban nehéz anyagi helyzetbe került, ezért a képviselő-testület elhatározta, hogy az önkormányzati ingatlanvagyon egy részének eladása útján fog bevételhez jutni, így ismét felmerült a korábban már értékesíteni kívánt földterület újbóli eladása.

A ténylegesen 20 millió forintot érő ingatlan vonatkozásában ez alkalommal az alpolgármester – a polgármester tudtával – egy olyan értékvéleményt szerzett be, amely szerint a földterület forgalmi értéke 5,9 millió forint, azonban az értékbecslőnek a területen lévő faállomány értékének meghatározására nem volt jogosultsága. Ennek ellenére a képviselő-testület megszavazta a polgármester gyermekeinek történő áron aluli értékesítést. A szerződést – melynek koordinálásához a jegyző is segítséget nyújtott – 2020 októberében az alpolgármester írta alá.

A több jogszabályi rendelkezést sértő adásvételben közreműködő személyek 14 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a településnek.

A Somogy Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakága az adásvétel kapcsán polgári peres eljárást indított, amelyben a kereseti kérelemmel egyezően a Kaposvári Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében elrendelte a vevők tulajdonjogának törlését, és az érvénytelen bejegyzéssel érintett jogügylet előtti, eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítását – olvasható a közleményben, amely nem nevezte meg sem a szóban forgó települést, sem az érintett faluvezetőket.

A kiemelt képen az érintett földterület egy része látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik