Belföld

Itt a kalkulátor, amivel eldöntheti, most vegyen-e lakást vagy inkább jövőre

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A jelenlegi információk szerint 2024-től kizárólag az 5 ezernél kevesebb lakosú, úgynevezett preferált településeken lesz elérhető a csok és az úgynevezett falusi csok. A babaváró hitelt illetően is szigorítást jelentettek be: bár jövőre 10 millió forintról 11 millió forintra nő a felvehető összeg maximuma, kizárólag olyan párok igényelhetik majd, ahol a feleség nem idősebb 30 évesnél.

Ebben a helyzetben sok család számolgatja, hogy vajon mire számíthat jövőre: érdemes kivárniuk a lakásvásárlással, vagy inkább minél hamarabb lépjenek. A Bankmonitor szakértői elkészítettek egy olyan kalkulátort, amelyben a személyes adatok megadását követően azonnal számszerűsíthető, hogy pénzügyileg mi a helyes döntés.

A 2024-től életbe lépő otthonteremtési támogatásokat érintő változások sokak számára jelentős pénzügyi hátrány jelentenek majd, miközben a vannak, akik a jelenleginél jobb pozícióba kerülnek.

Bankmonitor

Rosszabbul járnak majd a városokban élők: a nagyobb településeken élők számára nem lesz elérhető 2024-től a vissza nem térítendő csok támogatás, ami használt lakás vásárlása esetén gyerekszámtól függően 600 ezer forint és 2,75 millió forint között lehet, míg új ingatlan vásárlásakor 600 ezer és 10 millió forint között lehet a veszteségük.

Nem igényelhetik csok-hoz kapcsolódó egyéb támogatásokat sem, mint például az új lakások esetében érvényesíthető áfa-visszatérítést, valamint a használt és új ingatlanokra egyaránt vonatkozó illetékmentességet.

A Változó Lakástámogatások Kalkulátor közvetlenül itt érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik