Belföld

Megjelent Varga Judit egyik utolsó rendelete, felmentése

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kötelező elemeket írt elő a jogszabályok szerkesztéséhez.

Érdekes rendelet jelent meg a kedd esti Magyar Közlönyben. Varga Judit igazságügyi miniszter átírta a jogszabályok szerkesztéséről szóló korábbi szabályokat. Elrendelte, hogy mostantól preambulumot (rövid, ünnepélyes bevezetőt) kell tartalmaznia az Alaptörvény- módosításoknak, illetve a legtöbb törvény tervezetének.

A szerdától hatályos rendelet fő szabályként előírja, hogy a bevezető egyetlen, sortöréssel tagolható mondatból áll, a melléklet pedig tartalmazza is az Alaptörvény módosításának és az Alaptörvényben megjelölt törvényhozási tárgykörben megalkotni kívánt törvény tervezetének preambulumának kötelező elemeit.

Alaptörvény-módosításnál

Az Országgyűlés mint alkotmányozó hatalom az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva az Alaptörvényt a következők szerint módosítja:

Törvénytervezetnél

Az Országgyűlés az Alaptörvény végrehajtására, {az Alaptörvényre vonatkozó merev hivatkozás} {a törvényhozási tárgykört tartalmazó szerkezeti egységre vonatkozó merev hivatkozás a birtokos személyjellel} alapján a következő törvényt alkotja:

Vélhetően ez lehet Varga Judit egyik utolsó, igazságügyi miniszterként jegyzett rendelete, hiszen a Magyar Közlönyben megjelent Novák Katalin köztársasági elnök határozata, amelyben megállapította, hogy megbízatása – lemondására tekintettel – július 31-ei hatállyal megszűnik.

Az államfő aznapi hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára felmentette Bóka Jánost, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát és Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát, majd augusztus1-jei hatállyal rögvest ki is nevezte őket miniszterekké.

Kapcsolódó
Varga Judit már augusztustól új posztot kap
Továbbra is viszi az uniós ügyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik