Belföld

Vakságot és égést okozó növény került elő egy zalai túraútvonal közelében

Caresten Rehder/ DPA / AFP
Caresten Rehder/ DPA / AFP

Botfa határában, nem messze a túraútvonalaktól egy emberi egészségre is veszélyes inváziós növényfaj egyedei kerültek elő

– hívta fel a figyelmet a kaukázusi medvetalp megjelenésére Illyés Zoltán biológus, akit a Blikk szemlézett.

A növény puszta érintése súlyos, akár maradandó égési sérüléseket okozhat adott bőrfelületen, szembe kerülve komoly látásproblémát, akár vakságot is előidézhet.

Ha itt megjelent, várható, hogy máshol is felbukkan. Túrázás közben vigyázni kell, hogy ne érjenek hozzá, mert egyéni érzékenység alapján (amit nem tudunk magunkról) egészen komoly égési sérülés szerű bőrtüneteket okozhat a vele való érintkezés

– tette hozzá a szakember, aki emlékeztetett, hogy korábban csak Keszthely és Hévíz mellől került elő, de onnan elvileg sikerült kiirtani.

A kaukázusi medvetalp mérgező, inváziós gyomnövény, amely nagyon a hasonlít a közönséges medvetalpra, ami nem mérgező. Előbbi 3-5 méteresre is megnőhet, míg utóbbi maximum 1-1,5 méter magasságú lehet.

A mérgező növényről korábban részletesen írtunk ebben a cikkünkben:

Kapcsolódó
Itthon is terjed a növény, ami vakságot és égést okoz
A két inváziós növény érintése másodfokú égési sérüléseket okozhat, szembe kerülve a kémiai anyagai komoly látásproblémát, akár vakságot is előidézhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik