Élő Belföld

Orbán: Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Interjút adott Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak. A magyar miniszterelnök ezúttal nem a közrádió stúdiójából, hanem a Brüsszelben zajló EU-csúcsról jelentkezett be.

Az interjú legfontosabb pontjai az alábbiak:

  • Az uniós kormány és államfők kétnapos csúcsán csütörtökön a háborúról és a migrációról vitáztak, pénteken a költségvetési vita lesz terítéken. A Bizottság javaslata Orbán szerint a csőd szélére sodorná az uniót. A Bizottság lényegében bejelentette, hogy elfogyott a pénz, ezért arra kéri a tagállamokat, hogy még pluszban euró-milliárdokat fizessenek be, hiába állapodtak meg abban, hogy nem fogják menet közben módosítani a hétéves költségvetést.
  • Orbán szerint az Európai Bizottság további 50 milliárd eurót adna Ukrajnának, 18-19 milliárd euróra nőttek a helyreállítási alap kamatai,  egy nagyobb összeget menekültek Európába telepítésére kér az uniós, ráadásul a brüsszeli bürokraták a saját fizetésüket is megemelnék. „Eközben tőlünk azt várják, hogy töröljük el a rezsicsökkentést” – tette hozzá.
  • A legnagyobb összeget mégis Ukrajna kapja. A kormányfő szerint két iskola van az ukrajnai háborút illetően. Az egyik azt mondja, hogy folytatni kell azt, amit eddig csináltunk: az ukránok harcolnak, mi támogatjuk őket fegyverrel, pénzzel. Orbán a második iskolát képviselő, mely azt mondja, hogy az elmúlt másfél évben „az eredmény zéró, sőt negatív”, hiszen Oroszországot nem győztük le, miközben Európát magas infláció sújtja. Ezért minden forrást a béke megteremtésére kéne fordítani.
  • Orbán szerint az unió pénze Ukrajnában van, ez áll a költségvetés módosító javaslatának a hátterében, és ezért akarnak folyamatosan hiteleket felvenni. Úgy látja, hogy hatalmas összegek mennek ki ellenőrizetlenül az Unió területéről. „Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában” – jegyezte meg Orbán.
  • Amikor szóba került a bevándorlás, Orbán elmondta: a lengyelekkel együtt szabadságharcot folytattak csütörtökön. Korábban megegyeztek abban, hogy minden bevándorlási szabályt teljes konszenzussal fogadnak el a különböző álláspontok miatt. Ehhez képest egy puccszerű lépéssel akarták átnyomni a migránskvótát. Orbán Sorost sejti a háttérben: „Váltás történt a Soros-birodalom élén. Ott egy őrségváltás történt, a nagy helyett jött a kicsi, aki be is jelentette, hogy aktívabban fog politizálni.”
  • A háború után elszabaduló infláció húsba vágóan érintette Magyarországot – vélekedett Orbán. Ennek a fő okát az energiafüggőségben látja: Magyarország egyelőre különösen kitett a külföldről érkező energiának, de lát pozitív fejleményeket, például a napenergia terén. Az infláció letörésében nem haladunk olyan gyorsan, mint szeretnénk, de haladunk. Megjegyezte: jó esély van arra, hogy július-augusztus körül ismét pozitívak lesznek a reálbérek. Sőt, Orbán szerint év végére eljuthatunk oda, hogy az emberek összességében pluszban jönnek ki. „Fontos eszköz az úton a kötelező akciózás. Jól láthatóan ez meg is kezdődött, a kereskedők ezt kénytelenek alkalmazni. Jó pár termék ára radikálisan csökkent” – mondta a miniszterelnök.
  • Orbán szerint a munkahelyek megőrzése, a nyugdíjak értékének megőrzése és a családvédelmi támogatások fenntartása a kulcs. Megjegyezte: a családtámogatásokba is bele kellett nyúlni. Orbán szerint kiderült, hogy a városi CSOK iránt nincs akkora érdeklődés, de összességében mind a babaváró hitel, mind a falusi CSOK esetében a hitel összege emelkedett.

Orbán: Magyarországot húsba vágóan érintette az infláció

Az infláció Magyarországot húsba vágóan érintette, mert az energia nagy részét külföldről szerzi be – mondta az áremelkedésről Orbán. Megjegyezte: a napenergia terén fantasztikus eredményeket értünk el, és a következő években eljutunk oda, hogy kevésbé leszünk kiszolgáltatott ország.

Az első perctől harcolunk az áremelkedések ellen. Vannak, akik szerint hagyni kell, hogy alakuljon, de én ilyen emberekkel nem dolgozom, segítenünk kell az embereknek. Olyan intézkedéseket kell hoznunk, melyek leszorítják, letörik az inflációt

– mondta a kormányfő.

Orbán elmondta: amikor pár hónapja kijelentette, hogy egy számjegyűre törik le az áremelkedést, a közgazdászok és a baloldali politikusok kinevették. Haladnak előre, persze nem annyira gyorsan, mint Orbán szeretné, hiszen jó lenne, ha már túl lennénk a dolgon. Hamarosan a bérek emelkedése meghaladja majd az inflációt, és reméli, hogy az egész évet tekintve az emberek majd pluszban jönnek ki. – Ezt még meglátjuk – tette hozzá.

Fontos eszköz az úton a kötelező akciózás. Jól láthatóan ez meg is kezdődött, a kereskedők ezt kénytelenek alkalmazni. Jó pár termék ára radikálisan csökkent

– mondta Orbán, aki szerint ez újabb lökést ad az infláció elleni küzdelemnek.

A kormányfő szerint a munkahelyek megvédése mindennek a kulcsa. A második, hogy a nyugdíjak értékét meg kell védeni: a nyugdíjakat legalább annyival emelni kell, mint az infláció mértéke. Emellett harcolnak azért, hogy a 13. havi nyugdíj is megmaradjon. A harmadik, hogy a családtámogatások mértékét is megőrizzék. Itt is kellett változásokat eszközölni, miután kiderült, hogy a városi CSOK iránt nincs akkora érdeklődés.

Mind a babaváró hitel, mind a falusi CSOK esetében a hitel összegét megemeltük

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán szerint váltás történt a Soros-birodalomban, ezért előkerült a migránskvóta

A Politico szerint migrációs lázadás volt lengyel és magyar részről, Orbán szerint azonban szabadságharc volt, nem lázadás.

A migrációval kapcsolatban csak egyhangú döntést hoz az unió, eddig ez volt a megállapodás. Ezzel szemben a bevándorláspárti erők puccsszerű lépéssel felrúgtak mindent.

Váltás történt a Soros-birodalom élén. Ott egy őrségváltás történt, a nagy helyett jött a kicsi, aki be is jelentette, hogy aktívabban fog politizálni. Ennek itt a lenyomata. Magyarországnak az új szabály értelmében legalább tízezer, vagy ennél több migránst is be kell fogadnia

– mondta Orbán. Hozzátette: több tízezres migránsgettó építésére is kötelezik Magyarországot, ami ellen saját maga foggal-körömmel harcol, immár nyolc éve.

Én mindig mondom nekik, hogy én láttam a hordákat átvonulni. Abból gondos kezek nem kerülnek ki a német ipar számára. Azt szoktam nekik mondani, hogy felrobbantják a polgáraitokat

– vélekedett Orbán, aki szerint az egész mögött a Soros NGO-k találhatók, melyek nyomást gyakorolnak a nagypolitikára.

A kormányfő hangsúlyozta: nyolcszáz milliárdot költöttek határvédelemre. Ez az összeg családvédelemre és nyugdíjakra is mehetett volna. Egy európai léptékeben is megvalósítható rendszert építettek fel. Abban az esetben, ha Magyarországra akar jönni egy migráns, először egy nagykövetségnél kell jelezni a szándékát, és addig nem léphetnek be az országba. – Ez ilyen egyszerű – véli Orbán.

Mi aktívak vagyunk azokban az országokban, ahonnan el akarnak jönni az emberek, mert valóban sokkal rosszabb ott az életük, mintha Európába jönnének

– nyilatkozta a miniszterelnök.

Orbán szerint nehézkesen halad az ukrán ellentámadás

Orbán szerint minden vezető a saját polgárainak akar segítséget nyújtani. Senki sem azért érkezett, hogy az uniós bürokraták fizetésére adjon plusz pénzt.

A magyarok nyersen megmondják, hogy mit gondolnak az efféle gazdálkodásról, de mindenki más is ellenzi a költségvetés módosítását, így szerinte szinte esély sincs arra, hogy a Bizottság javaslatát most elfogadják.

A plusz befizetés legnagyobb tétele az Ukrajnának szánt támogatás. De közelebb hozza-e az unió felajánlása a békét?

Két iskola van az ukrajnai háborút illetően. Az egyiknek van hangja, a másiknak, az enyémnek nincs. Az egyik azt mondja, hogy amit csináltunk az jó, azt kell folytatni. Az ukrán katonák harcolnak, mi pénzt és eszközöket adunk, így le lehet győzni az oroszokat. Én meg azt mondom, hogy eltelt másfél év. Az eredmény zéró, sőt negatív. Oroszországot nem győztük le, az orosz vezetés a helyén van, az orosz gazdaság köszöni szépen jól van, ehhez képest mi szenvedünk a magas inflációtól. Nyilvánvaló, hogy az ukrán ellentámadás nehézkes, kérdéses, hogy fűzhetünk-e hozzá bármi reményt

– mondta Orbán, aki szerint tűzszünet és béke kell. Minden eszközt erre kell használni, nem a háború folytatására kell pénzt adni.

Orbán szerint az unió pénze Ukrajnában van. Odaadták egy olyan háborúra, aminek meg sem lett volna szabad történnie.

Hatalmas összegek mennek ki, ellenőrizetlenül. Már régen nincsen pénzünk arra, amire költünk. Ezért akarnak folyton hiteleket felvenni. Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában

– mondta a kormányfő, aki szerint adósságcsapdába kergetik a tagállamokat.

Orbán: A Bizottság lényegében bejelentette, hogy elfogyott a pénz

A kétnapos uniós csúcson felmerülő legégetőbb kérdésekről kérdezik Orbán Viktort.

A költségvetési módosító javaslat Orbán szerint a csőd szélére sodorná az uniót. A kormányfő szerint migrációs és háborús vita zajlott eddig, a költségvetést ma délelőtt veszik elő.

A migrációs csata is elég intenzív volt, de mindenki erre készül. Különösen azért, mert amikor elfogadtuk a hétéves költségvetést, megegyeztünk, hogy nem fogjuk módosítani

– hangsúlyozta Orbán, aki szerint a Bizottság lényegében bejelentette, hogy elfogyott a pénz, ezért arra kéri a tagállamokat, hogy még pluszban eurómilliárdokat fizessenek be.

Ebből 50 milliárd menne Ukrajnának, de azt nem tudjuk, hogy az eddig adott 70 az mire ment el. Orbán szerint ez egy zűrös pénzügyi csomag.

Ezen felül az Covid után helyreállítási pénzekre felvett hitel kamatai megnőttek, miközben Magyarország és Lengyelország egy fillért sem kapott ezekből a pénzekből.

Van még egy nagyobb összeg, melyet a migránsok Európába utazását segítené. Eközben a saját fizetésüket is igyekeznek megemelné.

Úgy, ahogy van az egész oly mértékben abszurd, hogy majdnem minden uniós tagállam vezetőjének kinyílik a bicska a kezében

– vélekedett Orbán.

Olvasói sztorik