Belföld

Euró Magyarországon? A lakosság háromnegyede szeretné, de csak minden negyedik magyar érzi úgy, hogy készen áll erre az ország

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hogyan viszonyulnak az euróhoz azon uniós országok, ahol még nem vezették be a közös európai pénzt – ennek járt utána egy friss Eurobarometer-kutatás. Az április közepe és május vége között készített felmérésből összességében az derül ki, hogy habár a magyarok nagyobb része (72 százalékuk) támogatja az euró bevezetését, még mindig nagyon sok honfitársunk (minden negyedik megkérdezett) ellenzi a változást. A felmérés szerint a magyarok 17 százaléka még soha nem fizetett euróval (ez megegyezik a megkérdezett országok válaszainak átlagával), 39 százalék pedig úgy érzi, nem kellően tájékozott ezzel a fizetőeszközzel kapcsolatban.

A tendenciát is érdemes megnézni: a tavalyi évhez képest három százalékponttal nőtt azok száma, akik inkább támogatják a közös pénz bevezetését. A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy a válaszadók inkább pozitív vagy negatív következményekkel számolnának az euró bevezetésének esetén. Ebben a kérdésben kétharmad pozitív változásra, míg 31 százalék negatív változásra számítana, azonban itt is elmondható, hogy tavalyhoz képest nőtt azok aránya, akik szerint pozitív hatással járna egy ilyen változás.

Szintén a kutatásból derült ki az, hogy

a magyarok 69 százaléka szerint nem áll készen az ország euró bevezetésére, és csak 24 százalék gondolja ennek ellenkezőjét. 

A magyar válaszadók 41 százaléka mégis azt választotta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vezessük be az eurót. Négyből hárman úgy gondolják, az euró bevezetése nem járna identitásvesztéssel, ahogy azt sem hiszi a döntő többség (70 százalék), hogy Magyarország elveszítené ezzel a lépéssel a gazdaságpolitikája feletti ellenőrzést. Az ármegállapítással kapcsolatos visszaélésektől viszont sokan tartanak (65 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik