Belföld

Népszava: aggódnak az orvosok, cukorbetegek ezreit kell átállítani új terápiára rövid idő alatt

Getty Images via AFP
Getty Images via AFP

Nincs inzulinhiány, biztonságos az ellátás – közölte a Belügyminisztérium, miután az egyik nagy gyógyszergyártó, a Sanofi bejelentette, világszerte befejezi több olyan humán inzulin gyártását, amit hazai cukorbetegek ezrei is használnak. A Népszava cikke szerint viszont az orvosok már nem olyan nyugodtak, mint a belügyi tárca: szerintük a megszűnő készítmények miatt szükségessé váló terápiaváltás sokféle nehézséget okoz, és a meglévő hiánycikkek mellett további, a cukorbetegségre ható készítmények elérhetőségét lehetetlenítheti el. A betegek ezreinek terápiaváltása sem lesz egyszerű, mert a diabetológusok túlterheltek.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a gyártó a nagyobb haszna érdekében négy gyógyszert kivon a piacról, s ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja. Ezzel szemben a gyártó a Népszavát úgy tájékoztatta, hogy a Magyar Diabétesz Társaság adatai szerint 15-25 ezer a számuk. A portál nagykereskedői forrásból úgy értesült, hogy lényegében két hát alatt kellene az orvosoknak átállítaniuk a betegeiket a helyettesítő termékekre.

Bár Takács Péter háziorvosoknak arról írt, hogy új szakorvosi javaslatra nincs szükség, mert a meglévővel is bármely gyártó készítménye rendelhető, a gyakorlatban mindez nem olyan egyszerű.

Ma már három olyan beteg jött a szakrendelésre, akiknek a hiánycikké vált gyógyszerek helyett kellett új inzulin-terápiát beállítani

– mondta a Népszavának egy diabetológus főorvos. A szakember beszélt arról is, ha most át is állítja a betegeit új inzulinra, akkor azok is hiánycikké válhatnak, hiszen az inzulin az a gyógyszer, amely egyetlen országban sincs korlátlan mennyiségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik