Gazdaság

Belügyminisztérium: Nincs inzulinhiány Magyarországon

AFP
AFP

Júliustól fennakadások lehetnek a lakosság inzulinellátásában – írja a Pénzcentrum az egészségügyi államtitkár levele alapján, melyet Dr. Takács Péter a háziorvosoknak küldött. Az államtitkár leveléből kiolvasható, hogy a készítmények felírása előtt az orvosoknak célszerű lesz érdeklődniük a közeli gyógyszertáraktól, milyen gyógyszer elérhető, hogy a betegek ki tudják váltani azt. Takács úgy fogalmaz, hogy:

2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről. Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) termékhiány listáján jelenleg három human insulin hatóanyagú készítmény szerepel hiánycikként. Míg az Insuman Basal SoloStar 100 NE/ml esetében előbb gyártási gondok miatt alakult ki hiány, majd a Basal SoloStar, a Comb 25 SoloStar és a Rapid Solostar esetében is piaci megfontolás miatt nem kaphatók a készítmények a patikákban – írja a Pénzcentrum.

Frissítünk!

Magyarországon nincs inzulinhiány – írja közleményében a Belügyminisztérium, A tárca hozzáteszi, Magyarországon 150 ezer beteg 39 féle inzulin készítményt használ. Négy, humán inzulint tartalmazó olcsóbb termék gyártója bejelentette, hogy nagyobb haszna érdekében ezt a négy gyógyszert kivonja a piacról. Ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja.

Mintegy 30 ezer beteg másik két cég humán inzulint tartalmazó készítményét alkalmazza, melyekből folyamatos az ellátás, a nagykereskedők megfelelő készlettel rendelkeznek, az ellátás nincs veszélyben.

A humán inzulint tartalmazó készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így a kivonásra kerülő termékeket használó betegek kezelése a másik két cég termékével biztonságosan folytatható. Az egyes készítmények közötti váltásnál szükség lehet az adagoló eszközök megváltoztatására is. Az adagoló tollakat szakorvos tudja támogatással felírni, illetve térítésmentesen beszerezhetőek a diabetológiai gondozókban.

A humán inzulin termékek támogatásának finanszírozása biztosított, a közgyógyellátottak továbbra is ingyenesen jutnak a készítményekhez.

A Belügyminisztérium hangsúlyozza: a Magyar Diabetes társasággal együttműködve azon dolgoznak, hogy minden érintett számára zökkenőmentes legyen az átállás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik