Belföld

Czunyiné szerint az ácsiak kérték, hogy telepítsenek valami nagy gyárat a városba

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Péntek reggel egy hosszú levelet találtak az ácsi lakosok a postaládájukban a helyi fideszes országgyűlési képviselőtől, Czunyiné Bertalan Judittól – derül ki a Hvg.hu cikkéből. A körzet fideszes országgyűlési képviselője szerint a Magyarországra települő akkugyárak „jelentősen meghatározzák a magyar gazdaság működőképességét”.

A volt köznevelési államtitkár többször is tárgyalt a tervezett üzem képviselőivel, és ez alapján közölte, hogy „a technológia során sem káros gázok, sem légszennyező anyagok nem kerülnek ki az üzemből”. Sőt, meg is állapodott velük abban, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, a vállalat, a város önkormányzata, és a helyi civil szervezetek részvételével, amelyen keresztül tájékoztatnak a beruházási és tervezési folyamatokról.

A fideszes politikus írt arról is, hogy a most tiltakozó civilek kérték, hogy telepítsenek valami nagy gyárat a városba.

A most hangadó tiltakozók és rágalmazók akkor azt kérték, jöjjön Ácsra is valami nagyberuházó,

ne csak Komáromba, jelöljön ki a kormány beruházási célterületet, hogy a város pénzügyileg is stabil legyen. Most itt van.”

– Ács lakossága válaszokat még nem, ellenben rosszízű propagandát kapott – reagáltak a helyi civilek a szórólapra. „Miközben a város kétségeit és aggodalmait kifejező kérdéseinek száma csak sokszorozódik, higgadt, felelős állampolgári hozzáállással a mai napi testületi ülés döntésére vár a lakossági fórum érdekében, addig szakmaiatlan, politikai felhangokkal terhes, dicsekvésbe fúló kinyilatkoztatást kell, hogy elviseljen Czunyiné dr. Bertalan Judittól” – írták közleményükben a Kiáll(t)unk Ácsért csoport tagjai.

Jelezték, hogy visszautasítják a kommunikáció Czunyiné által bevetett módját, továbbra is személyes alapú, kérdés-felelet tematikájú fórumot várnak el a választott képviselőktől. A civilek rendkívüli és nyílt közmeghallgatást szorgalmaznak.

Szijjártó Péter külügyminiszter június 21-én jelentette be, hogy Ácson is akkumulátorgyár épül, ez lesz a kínai Huayou Cobalt első európai üzeme, a beruházás értéke 520 milliárd forint. A település fideszes polgármestere, Szentirmai István pár nappal korábban még cáfolta, hogy akkumulátorüzem létesül Ácson. A városvezető utóbb autóalkatrész-üzemnek minősítette az akkumulátorgyárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik