Belföld

Matolcsy György emberei kétmilliárdért nyaralhatnak

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Infláció felett emelkednek az MNB bérköltségei is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) történelmi mértékű, 402 milliárd forintos veszteségéhez hozzájárult, hogy megduplázódtak (csaknem 19 milliárd forintra nőttek) az épületüzemeltetési kiadások tavaly – írja a Népszava a jegybank felügyelőbizottsági jelentése alapján.

A lap szerint a törvényességi felügyeletet ellátó testület ezt nem kifogásolja, az Országgyűlésnek benyújtott dokumentum szerint erre magyarázat az MNB székházak elszaporodása (a jelenlegit felújítják, ezért vettek egy irodaházat a Krisztina körúton, illetve  beköltöztek az egykori Postapalotába), illetve a rezsiköltségek.

A kiadások még tovább nőnek, július elsejével megnyitják az MNB új balatonakarattyai Oktatási és Konferencia Központját, amelynek éves működési költségét 2022-es árakon 2 milliárdosra becsülték.

Az MNB bérköltségei is gyorsan emelkednek. A 2021-es 27,7 milliárdról tavaly 32,5 milliárd forintra (a 14,5%-os infláció felett, átlag 17%-kal) nőttek, idén (18,4%-kal) 38 milliárd forintra emelkednek a személyi kiadások.

A jegybank működtetésére idén 86 milliárd forintot terveznek. A  Népszava ennek kapcsán emlékeztet rá, az MNB-nél jelenleg 1568 ember dolgozik, míg a csaknem 18 ezer főt alkalmazó NAV tavaly 256 milliárd forintból gazdálkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik