Belföld

Sokan aggódnak Bécsben az MCC által bekebelezett egyetem miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A bécsi Modul University tanárai közül sokan aggódnak a jövőjük miatt, féltik a szellemi szabadságukat azok után, hogy nemrég többségi tulajdonos lett a magánegyetemben a magyar Matthias Corvinus Collegium (MCC) – írja keddi cikkében a Népszava.

A turizmussal foglalkozó magánegyetemként alapított Modul Universität Wien akadémiai programjai az évek során folyamatosan bővültek, ma már nemzetközileg elismert magánegyetem, melynek programjai alap-, mester- és doktori szinteken érhetők el. Míg 2007-ben 80 diák számára kínáltak három képzési programot, addig ma már 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adat-tudományok, turizmus és szolgáltatás menedzsment szakokon, 11 különböző képzési program keretében, az egyetem bécsi és nanjingi campusán

A tulajdonosváltozásról, vagyis a vételárat „magában tartó” ügyletről a Modul diákjai, tanárai e-mailben értesültek – írja a Népszava. Jó hír volt számukra, hogy az MCC nonprofit szervezet, ezért nem gyakorol majd olyan erős pénzügyi nyomást az intézményre, mint a korábbi tulajdonos. A lap szerint arról viszont szinte mindenki tudott, hogy az MCC nem egy semleges „agytröszt”, hanem a jelenlegi magyar kormány által 1,7 milliárd euróval kistafírozott szervezet, amelynek egyik fontos feladata, hogy – miként a News nevű bécsi hetilap is megfogalmazta –, „az új, patrióta elit képzése”. Méghozzá a Fidesz konzervatív, szélsőjobboldali teóriája szerint, amit Bécsből nemzetközi porondon lehet népszerűsíteni, az elméleti közép felé terelni.

A Modul tanárai közül azért aggódnak sokan, mert például a Der Standardban azt olvashatják, hogy az „orbánizmus bevette a tanintézményt.” Vagy megtudják a német Zeitből, hogy az „Orbán-univerzumban az oktatás politikai fegyver.” A News megkérdezte Karl Wöber rektortól, hogyan értelmezi Orbán Balázs, az MCC kuratóriuma elnökének szavait az európai civilizációt fenyegető EU-ról, az LMBTQ propagandától óvandó gyerekekről.

Ezek a kijelentések nem férnek össze egyetemünk alapértékeivel

– válaszolta a rektor, aki szerint a „Modul világra nyitott attitűdjében nem fog semmi sem változni” – olvasható a Népszavában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik