Belföld

Orvoshiány miatt kongatja a vészharangot az Országos Kórházi Főigazgatóság

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A jelenlegi közellátás fenntartásához elegendő lenne a KSH által nyilvántartott és a rendszerben dolgozó mintegy 39 ezer orvos, ha valamennyien teljes munkaidejükben, 8 órában az állami intézményekben gyógyítanának. Ám ezek a doktorok nem valamennyien teljes munkaidőben vesznek részt az ellátásban

– jelentette ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese az IME egészségügyi szaklap minapi konferenciáján. A Népszava cikke szerint Szondi Zita arról is beszélt, hogy

a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás és ott van még a magánellátás, amelynek nagy része szintén az említett 39 ezer orvos munkaerejére épít.

Az OKFŐ főigazgató-helyettese szerint a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvosok 81 százaléka 32 intézményben, főként klinikai központokban, vármegyei irányító kórházakban, országos intézetekben, fővárosi kórházakban dolgozik. Hasonlóan decentralizált az ellátás a járóbetegek esetében is: a 374 szakrendelőben évente 50-60 millió esetet látnak el, azonban a közfinanszírozott ellátások 80 százalékát ezen intézmények 20 százaléka, azaz 70-80 járóbeteg ellátó végzi. Ez utóbbi jelzi az ellátásszervezéssel, a betegirányítással kapcsolatos problémákat is.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár még februárban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy elég orvos van a rendszerben, csak a rendszer széttöredezett és nincs átjárás az intézmények között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik