Belföld

Így reagált Orbán Viktor a hétvégi Prigozsin-lázadásra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Orbán Viktor hétfőn Pozsonyban, a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) miniszterelnökeinek találkozója után közös sajtótájékoztatót tartott kollégáival.

A magyar kormányfőt megkérdezték arról az Ujszo szerint, hogy a hétvégi oroszországi események, tehát a Wagner zsoldoshadsereg lázadása miatt Magyarország kész-e változtatni a külpolitikai irányultságán, és az ukrán-orosz háborúhoz való hozzáállásán. Mire Orbán azt felelte, hogy erre nincs oka. „Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követtünk” – mondta Orbán azzal, hogy továbbra is a békére törekednek.

Orbán az MTI tudósítása szerint beszélt a migrációról is, amire szerinte „van megoldás, csak az EU ezt a megoldást nem akarja megvalósítani”. A miniszterelnök az Európai Bizottság által most felvázolt – a migrációval is foglalkozó – költségvetési módosítási javaslattal kapcsolatban megjegyezte: az a pénz, amit az EB ebben a migráció elleni küzdelemre elkülönít, nevetséges. “Azt kell mondani, hogy az egész javaslat ahogy van a bizottságtól komolytalan és ebben a formában – Magyarország álláspontja szerint – alkalmatlan a tárgyalásra.” – szögezte le Orbán Viktor.

A Nyugat-Balkán ügyével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: az elmúlt héten a régió számos országában járt és örömmel hallotta, hogy fennmaradt az a közös álláspont, hogy a balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatát fel kell gyorsítani. Elmondta: olyan időszakban vagyunk, amikor a figyelem nagy része Ukrajnára összpontosul, de vannak más problémák is, figyelni kell a Balkánra is, ahol olyan növekvő feszültségek vannak, amelyek kifinomult, komplex megoldást igényelnek, s amelyek kezelése az unió részéről tele van tévedésekkel és eddig kudarcos volt.

Aláhúzta: egy olyan Balkán-politikára van szükség, amely egyértelmű tagsági perspektívát ad az ott élő népeknek. Rávilágított: megengedhetetlen, hogy az az érzés alakuljon ki, hogy Ukrajna hamarabb kerülhet be az EU-ba, mint azok az országok, amelyek már évek óta tagjelöltek.

A téma kapcsán Orbán Viktor reagált arra is, hogy múlt heti kérésének megfelelően, a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt. “Annak is örülök, hogy a szerb hatóságok, illetve a bíróság úgy döntött, hogy a három koszovói rendőrt kiengedik és ezzel a gyorsan növekvő feszültséget némileg sikerült csökkenteni” – mondta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik