Belföld

780 millió forintot követelnek egy felszámolás alatt álló cégtől, amely a villánykövesdi szellemhotelt építette

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Vasárnap Hadházy Ákos független képviselő Facebook-oldalán írt a Villánykövesd határában uniós pénzből épült szállodáról, amelynek évek óta üzemelnie kellene, ám a mai napig sem nyitott meg. A politikus képeket is közölt a létesítményről, amelyet felver a gaz. Az Átlátszó szerint a beruházásra több mint 780 millió forint uniós támogatást nyert a kivitelező cég, amelyet azonban 2020-ban felszámoltak.

Hadházy Ákos azt írta, hogy az ügyben nem indult szabálytalansági eljárás, ezt azonban ugyancsak vasárnap kiadott közleményében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter cáfolta.

Az elterjesztett hírekkel ellentétben a villánykövesdi hotel-projekttel szemben több szabálytalansági eljárást is lefolytatott az intézményrendszer – közölte a politikus, hozzátéve:

a legutóbbi eljárás eredményeképp az irányító hatóság elállt a projekttől, és a teljes támogatási összeget visszaköveteli.

Navracsics szerint a 2014-ben támogatást kapott projekttel szemben már korábban is állapítottak meg szabálytalanságot, amely a támogatás egy részének visszafizetésével járt.

„A kormány kiemelten fontosnak tartja az uniós források hatékony, szabályos felhasználását, az erre hivatott szervek és intézmények folyamatosan figyelemmel kísérik a projekteket, amennyiben szabálytalanság gyanúja merül fel, az illetékes irányító hatóságok megteszik a szükséges lépéseket. Amennyiben a projekt végül nem valósul meg, a pályázónak a támogatást vissza kell fizetnie. Az esetleges kockázatok csökkentésére az intézményrendszer kiemelt figyelmet fordít. A hazai és az uniós költségvetési források védelmének céljából folyamos ellenőrzéseket végez, emellett anonim bejelentő felületet is működtet, a közérdekű bejelentéseket pedig az ellenőrzések során felhasználja” – írta Navracsics Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik