Belföld

Hónapok óta hiánycikk egy súlyos rohamokkal járó betegség gyógyszere

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Hónapok óta nem jutnak gyógyszerhez a Méniére-betegek Magyarországon, a tünetek enyhítésére szolgáló készítés ugyanis egy ideje hiánycikk az országban – derült ki az RTL Híradójából.

A Méniére-betegség a belső fül gyógyíthatatlan betegsége, amely Magyarországon több ezer embert érint. Bár gyógymód nincs rá, gyógyszerek segítségével szinten tartható, ám anélkül a tünetek egyre erősebbé és gyakoribbá válnak. A csatorna stábjának név nélkül nyilatkozó érintett szerint több órás, de akár több napos rohamokkal is járhat a betegség, amennyiben nem kap gyógyszert a beteg. Hányinger, erőtlenség, szédülés, hallásvesztés – ezekkel a tünetekkel jár egy-egy roham.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt közölte a Híradóval, hogy a hiány mögött a tavasz óta fennálló globális gyártási kapacitásprobléma húzódik meg, amely az összes betahisztintartalmú készítményt érinti. A gyártó cégek szerint október végétől várható a helyzet rendeződése.
Hozzátették azonban, hogy a jelenlegi gyógyszerellátási zavarokban a csomagolóanyag-ellátási gondok, az orosz-ukrán háború és az energiaárak emelkedése is szerepet játszhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik