Belföld

Engedélyt kapott a kínai CATL egy harminc futballpályányi épületre Debrecenben

MTI
MTI

A kínai CATL debreceni akkumulátorgyára a beruházás első ütemére a tereprendezési, valamint a mélyalapozási munkálatok engedélye után a napokban megkapta az építési engedélyt is – adta hírül a Debreciner. A lap munkatársa állampolgári jogon kért betekintési lehetőséget a határozatba.

A dokumentum alapján a CATL egy cellagyártó és egy közműellátó épületet, valamint egy tűzivíztartály-szivattyúházat, a főportát építhet fel a Debrecen határában található ipari parkban.

Az engedélyezett épületek közül a cellagyártó a legnagyobb, aminek befoglaló mérete 832,58 méterszer 157,28 méter. Összehasonlításképp a Parlament épülete 268 méter hosszú és 123 méter széles. A cellagyártó részleg háromszintes, lapos tetejű vasbeton épület lesz, magassága közel 20 méter, ez egy hétemeletes háznak felel meg. A hasznos belterülete 209 519,98 négyzetméter, vagyis 21 hektár.

A lap hozzáteszi, hogy a debreceni Nagyerdei Stadion futballpályája 105 méter hosszú és 68 méter széles, vagyis közel 30 ilyen alapterületű pálya férne be a CATL debreceni akkugyára első ütemének gyárépületébe.

A kínai gyár év elején, februárban kapta meg a kormányhivatal a környezethasználati engedélyt. Bár az ígéretek szerint minden eddiginél szigorúbb feltételeket szabtak a gyár működéséhez, a 24.hu információi szerint eddig heten, öt magán személy, illetve két civilszervezet is megtámadta azt a bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik