Belföld

Megérkezett a vihar, rengeteg a bejelentés a katasztrófavédelemnél

Varga György / MTI
Varga György / MTI

A meteorológia által előrejelzett zivatarlánc valamivel péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját, illetve az Északi-középhegységet, a nyugati vármegyék közül Zalában okozza a legtöbb gondot a vihar, közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A vihar miatti első bejelentések fél hat körül futottak be a katasztrófavédelmi ügyeletekre Pápa, Lovászi, illetve Bátonyterenye térségéből.

Zalából két óra leforgása alatt több mint három tucat bejelentés érkezett. A hívások a legtöbb esetben leszakadt faágakról, kidőlt fákról szóltak, volt, amikor megbontott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Főleg Nagykanizsán okozott károkat az erős szél, több helyről érkezett bejelentés kidőlt fák miatt, így például a Nagykanizsa és Cserfőhegy közötti úton több fa borult az útra, akadályozva a forgalmat.

Somogy vármegyében Balatonszemesnél a vasúti felsővezetékre zuhant leszakadt faág, Fonyódon egy megdőlt fa a villanyvezetéket is veszélyezteti. Veszprém vármegyében Pápán a strandon szakadt le egy nagy faág, Pétfürdőn a gyalogosokat veszélyeztette egy széthasadt fa.

Borsod-Abaúj-Zemplénben Múcsonyban és Szuhogyon is kidőlt fa miatt hívták a tűzoltókat, utóbbi helyen az erős szél levitte a focipálya öltözőjének tetejét.

Késnek a vonatok

A Mávinform tájékoztatása szerint a Dunántúlon több vonalon késnek a vonatok, mert a vihar felsővezetéket rongált meg, fákat döntött a sínekre.

Gyékényes és Őrtilos között fadőlés miatt áll a forgalom. A Zágrábból a Déli pályaudvarra tartó Agram-Tópart InterCity a sínekre dőlt fának ütközött, a mozdony meghibásodott. A fa eltávolításáig és a vonat elvontatásáig ezen a szakaszon szünetel a forgalom, emiatt a Nagykanizsa-Pécs vonalon és a Gyékényes-Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy vonalszakaszon közlekedő vonatok menetideje jelentősen megnő. Ez érinti a Szombathely és Pécs közötti Pannónia InterRégiókat is. Személyi sérülés nem történt

Bakonyszentlászló és Veszprémvarsány között áll a forgalom, mert a vihar fát döntött a sínekre. A Győr-Veszprém vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre kell számítani éjszakáig.

A dél-balatoni vonalon is megnőtt a menetidő, mert Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között a vihar megrongálta a felsővezetéket. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon is jelentősen hosszabb menetidőkre kell számítani.

Veszprém és Devecser között pótlóbuszok járnak, mert Ajka és Devecser között a vihar megrongálta a felsővezetéket. A Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely, illetve Zalaegerszeg között közlekedő vonatok fél-egy órát késnek.

Az észak-balatoni vonalon is késnek a vonatok, mert Balatonfüred és Csajág között a vihar megrongálta a felsővezetéket. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon több órát is késhetnek a vonatok, mert Balatonfűzfő és Balatonalmádi között nagy fa dőlt a felsővezetékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik