Belföld

Ács polgármestere elmagyarázta, miért cáfolta a kínai gyár bejelentése előtt, hogy akkumulátorgyár épül

FACEBOOK / ÁCS VÁROS
FACEBOOK / ÁCS VÁROS

Ács város fideszes polgármester sajnálja, hogy vannak, akiknek „lételeme a hangulat- és indulatkeltés, a tiltakozás”. Szentirmai István szerint ezek a lázadók voltak azok, akik kétségbe vonták az adott szavát, amikor megígérte, hogy a településen nem lesz akkumulátorgyár, majd ezt az ígéretét a fejére olvasták, amikor Szijjártó Péter szerdán jelentette be, hogy a kínai óriáscég, a Huayou Cobalt 520 milliárd forintos beruházással katódüzemet telepít a városba.

A miniszter minapi bejelentéséből tudható, hogy az új gyár évi 100 ezer tonnás kapacitású, magas nikkeltartalmú katódgyártó üzem lesz, amelynek termékeit többek között a CATL, az Eve Power, az LG Energy Solution akkumulátor üzemeiben használják majd fel, és bekerülhetnek a BMW, a Volkswagen, és a Neo elektromos autóiban is.

Szentirmai pénteken a város Facebook-oldalán visszatért az elhíresült cáfolatára, és közölte,

nem akkumulátor üzem, hanem katód üzem létesül.

A fideszes politikus szerint, ha „egy üdítőgyártó, vagy annak dobozát előállító vállalkozás szeretett volna a városba települni, akkor most az ellen lázadnának az önjelölt szakértők”, akik többségükben nem ácsiak, hanem budapestiek, ráadásul nyilván ellenzékiek is.

A beruházás, ami ellen most a harc folyik, azzal Ács nyer és nem veszít. Valójában akkor lennénk vesztesek, ha a befektető elállna a szándékától

– állította a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy az üzem a legmodernebb automatizált gyártósorokkal rendelkezik majd, ezért „nem lesz sem környezetterhelés és sem szennyezés”. Minden hulladékot ártalmatlanítanak, sőt a többségből, mint a szennyvíz és a por, nem is lesz kibocsájtás.

Szentirmai arról nem tett említést, hogy a gyárban végül milyen alapanyagokból gyártják majd az autóakkumulátorok részegységeit, a piacon ugyanis több fajta is létezik, de a lítium-nikkel-mangán/kobalt/alumínium-oxid – NMC verzió a legelterjedtebb. Az alapanyagok között nehézfémek is vannak, amelyek nagyobb mennyiségben mérgezőek is lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik