Belföld

Technikumokban képezne óvónőket a kormány, akkora a baj

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Öt- és kétéves “óvodai nevelő” képzést tervez indítani a kormány a technikumokban és a szakképző iskolákban – derült ki egy, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által közzétett tervezetből, amelyet a Népszava szúrt ki. E szerint óvodai nevelőnek a szakképző iskolákban, valamint az érettségit is adó technikumokban ötéves képzés keretében lehet majd tanulni, de kétéves oktatásra is jelentkezhetnek, akik csak a szakmai vizsgára szeretnének felkészülni.

Jelenleg óvodapedagógusként csak felsőfokú diplomával lehet elhelyezkedni.

Az 1960-as, 1970-es években volt olyan, hogy középfokú végzettséggel is lehetett óvónőként dolgozni. Nagyon úgy tűnik, hogy most ebbe az irányba megyünk vissza

– hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor, aki szerint kormány a pedagógushiányra próbál félmegoldásokat találni, ez alól pedig nem kivétel az óvodai nevelés sem. – 2020-ban például egy rendelettel tették lehetővé a szakemberhiány miatt, hogy csak reggel 8 és dél között kötelező az óvodapedagógus jelenléte az óvodákban, előtte és utána elegendő, ha csak a dajkák és pedagógusasszisztensek vannak ott. Ez lényegében csak gyerekmegőrzés – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik