#1 Használjunk fényvédőt mindennap!
Nyáron egész más időjárási viszonyokhoz kell alkalmazkodnia bőrünknek, melyek közül az erőteljes napsugárzás különösen káros lehet. Az UVA- és az UVB-sugarak nemcsak napégést okozhatnak, hanem idő előtti bőröregedést, szemkárosodást, napallergiát, súlyos esetben pedig akár bőrrákot is. Ezért elengedhetetlen, hogy a legmelegebb órákban ne tartózkodjunk hosszan a napon, vagy ha igen, akkor is hordjunk kalapot és használjunk fényvédő krémet. A bőrtípusunknak megfelelően lehetőleg minél nagyobb faktorszámú napolajat vagy naptejet használjunk, az érzékeny bőrrel rendelkezők pedig különösen figyeljenek oda a folyamatos védelemre. Érdemes már a nap elején felvinni a fényvédőt, hogy amint kilépünk az utcára, bőrünk azonnal védelmet kapjon.
#2 Hidratáljunk kívül-belül!
A forró, száraz időben könnyebben kiszáradunk. Ezt sokszor észre sem vesszük, ha napon vagyunk, izzadunk, és nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy naponta hét-nyolc pohár vizet megigyunk. Ezért ebben az évszakban tudatosan oda kell figyelnünk arra, hogy feltöltsük a folyadékraktárainkat. Belülről a megfelelő mennyiségű vízzel hidratálhatjuk a bőrünket, míg kívülről egy tápláló hidratálókrémmel. Nyáron érdemes lágyabb textúrájú, természetes összetevőkből álló termékeket választani, melyek nem ragadnak és nem nyújtanak zsíros érzetet a bőrön.
#3 Változtassunk az étkezési szokásainkon!
A nagy hőségben egész más típusú ételeket igényel a szervezetünk, mint ősszel vagy télen. Érdemes minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen amellett, hogy folyadékkal látnak el, még fel is tankolhatunk a bennük található vitaminokból és ásványi anyagokból. Az A-vitaminban gazdag ételek — például a sárgarépa, a zeller vagy a sárgabarack — fogyasztása hozzájárulhat a napégette bőr gyógyulásához, a szemünk egészségéhez, illetve megelőzhetjük általa a bőrünk száradását, kirepedezését is. Kánikulában kerüljük a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételeket, melyek megterhelik az emésztőrendszerünket. A melegben gyorsabban megromlanak az élelmiszerek, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő hűtésükre és tárolásukra is, főleg a húsok és a tejtermékek esetében.
#+1 Tájékozódjunk az ártalomcsökkentett megoldásokról!
Nemcsak nyáron, de az élet számos területén ki vagyunk téve az ártalmaknak, gondoljunk csak az olyan káros szokásra, mint amilyen a cigarettázás. A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem gyújtanánk rá, vagy ha már rászoktunk, felhagyunk a dohányzással. Aki mégsem tud lemondani róla, annak érdemes tájékozódnia az újgenerációs technológiákról: az e-cigarettáról, a hevítéses dohánytermékről vagy a nikotinpárnáról. Ezek tartalmaznak ugyan nikotint, de a használatuk nem jár égéssel, így a hagyományos cigarettához képest alacsonyabb károsanyag-kitettség érhető el.*
*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.