Belföld

Szalay-Bobrovniczky: Magashegyi kiképzésen vettek részt a lezuhant pilóták

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Rövid, pár perces sajtótájékoztató tartott ma a horvátországi helikopterbalesetről a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta:

Ma a 86. Kiss József helikopterdandár helikoptere zuhant le. Három fő utazott rajta, kettő meghalt, a harmadikat keresik. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjának. A helyszínen van a horvát légierő vizsgálóegysége, a magyar vezérkari főnök és egy vizsgálóbizottság már elindult oda. Annyit lehet tudni, hogy a helikopter gyakorlaton volt, a pilóták, akik nagy tapasztalattal bírtak, most épp egy magashegyi kiképzésen vettek részt. Amíg a vizsgálaton hivatalosan le nem zárul, egyik ilyen katonai helikopterünk sem repülhet.

Korábban megírtuk: egy magyar katonai helikopter zuhant le Horvátországban, amely gyakorlaton vett részt.

Arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere négy éve, 2019-ben érkezett Magyarországra. A még Benkő Tibor vezette Honvédelmi Minisztérium 2018-ban jelentette be, hogy Magyarország húsz darabból álló flottát vásárol a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől. Ezek az Airbus-gépek voltak az első igazán nagy tételek az Orbán-kormány felpörgetett katonai beszerzései között. Akkori hírek szerint a kormányzat lépcsőzetes kifizetéssel összesen mintegy 100 milliárd forintot fizetett az új helikopterekért. Ez alapján lehetett kalkulálni, hogy a gépek a járulékos költségekkel és a személyzet kiképzésével együtt átlagosan darabonként 5 milliárd forintba kerültek a költségvetésnek.

Kapcsolódó
A honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere zuhant le Horvátországban
Magyarország húszdarabos flottát vett a világ egyik legmodernebbnek tartott helikoptertípusából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik