Belföld

Bevezeti a kormány az egynapos autópálya-matricát

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A kormány valóban bevezeti jövőre az egynapos autópálya-matricát – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Világgazdaság megkeresésére.

A szaktárca közölte, a bevezetés határideje 2024. március 25. Ezt a dátumot az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szabta meg. Az egyelőre nem ismeretes, hogy ennek átültetése a magyar útdíjrendszerbe pontosan mikor esedékes.

Jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés

– húzta alá az ÉKM.

A lap cikkében azt írja, jövő márciusi dátumot úgy kell értelmezni, hogy addig csak opcionális az egynapos matrica bevezetése. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy addig aligha fogják az uniós tagállamok tömegével alkalmazni az irányelvet. Már csak azért sem, mert ez szembe menne az adott államháztartás érdekeivel. Az egynapos jogosultság ugyanis lényegében bevételkiesést termel az országok útdíjrendszereiben, hiszen egy drágább útdíjtermék felől egy olcsóbb felé tereli a vásárlásokat.

A Világgazdaság kiszámolta azt is, mennyibe kerülhet majd az új matrica. Az Eurovignetta irányelvben lefektették a kereteit, hogyan kell árazni az egynapos matricát. A személyautók (D1) esetében a fő szabály a következő: az ára nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát.

Mint fogalmaznak, jelenleg a D1-es kategóriában az éves engedély 49 190 forintba kerül. Csakhogy a vonatkozó jogszabály szerint az útdíj mértéke inflációkövető. Az idén a kormányzat 15 százalékos inflációt valószínűsít, vagyis papíron ennyivel emelkedhetne jövőre a matricák ára. Ennek alapján az éves engedély akár 56 568 ezer forintra is nőhetne jövőre, aminek a 9 százaléka 5091 forint lenne. Ennyibe kerülhetne az egynapos matrica.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik