Belföld

Titkos szoftverrel irányította hírhedt drogbandáját G. Igor, 12 fő ellen emelhetnek vádat

police.hu
police.hu

Vádemelést javasol a KR NNI a két évvel ezelőtt Montenegróban elfogott G. Igor és társai ellen. A 12 fős bűnhálózat felszámolásával az egyik legjelentősebb kábítószerelosztó csapatot sikerült kivonni a drogpiacról.

G. Igor és bandája ellen még 2020-ban indult eljárás drogkereskedelem miatt. Az akkor 33 éves magyar-horvát kettős állampolgárságú férfiről a nyomozók kiderítették, hogy egy jól felépített droghálózatot alakított ki. A bűnbanda szerb kapcsolatokon keresztül jutott hozzá a marihuánához, majd azt esetenként más anyagokkal vegyítve értékesítette tovább Budapesten és vonzáskörzetében.

A társaság tagjai a kommunikációjukra egy titkosított, internet alapú programot használtak. Olyat, amit alvilági körökben nemzetközi szinten is bizalmasan kezeltek. A szoftvert nemcsak a hálózat vezetői egymás közötti egyeztetésére alkalmazták, hanem a szervezet működését ezen keresztül felügyelték, továbbá az elosztó rendszert ellátó személyekkel is ezen keresztül tartották a kapcsolatot, pontosították az adás-vétel részleteit.

police.hu

A banda feje, vagyis G. Igor ebben az applikációban olyan szinten bízott, hogy még külföldi kapcsolatainak is azt hangoztatta, láthatatlanná vált ezáltal a világ számára, hiszen bűnös piramisát úgy irányította, hogy még a kábítószerhez sem kellett hozzáérnie, csak annak hasznát élvezte az abból befolyt pénzből.

A minél nagyobb haszon elérése és a hatásfok növelése érdekében a külföldről alacsony áron beszerzett – nem prémium minőségű – marihuánát volt, hogy új pszichoaktív anyaggal keverték. Ezután a hálózat alsóbb szinten lévő tagjai nagykereskedelmi mennyiségben – 10-50 kilogramm – értékesítették tovább a hálózat többi résztvevőjének.

Ez a szer már csak azért is nagyon veszélyes, mert a gyanútlan fogyasztó azt gondolja, hogy marihuánát fogyaszt, miközben az más, új pszichoaktív anyagokkal is fen van ütve. Ezek nagy mennyiségű fogyasztása akár szívleálláshoz is vezethet.

G. Igor alatt szintekre tagozódva működött a drogbiznisz. A beszállítóktól kezdve, a raktárosokon és a porciózást végző embereken át a terjesztőkig és a futárokig minden szereplő megtalálható volt. A gépezet mindaddig olajozottan működött, míg 2021 januárjában a KR NNI le nem csapott a hálózat két tagjára.

A dílereket épp egy drogügylet lebonyolítása közben fogták el egy angyalföldi társasház mélygarázsában. Ott, ahol a kábítószereket ideiglenesen deponálták addig, amíg azokat tovább nem értékesítették. A titkosnak hitt rejtekhelyen 22 kilogramm marihuánát foglaltak le a nyomozók. A szervezethez köthető további tárolóhelyek beazonosítását és átkutatását követően további 59 kilogramm marihuána és mintegy 200 gramm kokain került elő, de a lefoglalási jegyzőkönyvbe felkerült ezen kívül két fegyver is.

police.hu

A bűnbanda tagjaitól lefoglaltak 153 millió forintot, 210 ezer eurót és mintegy 53 millió forint értékben luxusautókat. Az összehangolt és a jelentős erőket mozgósító akció ellenére G. Igornak 2021 januárjában sikerült megszöknie a hatóságok elől. Az ellene akkor kiadott elfogatóparancs alapján felkerült a hazai körözöttek TOP 50-es listájára.Végül Montenegróban találták meg és fogták el a helyi zsaruk.

G. Igor nemzetközi alvilágban betöltött magas szintű pozícióját mutatja, hogy a montenegrói börtönből irányítva próbálta megszervezni saját szökését, de ezt meghiúsították. A G. Igor közbenjárására szándékosan elhúzódó kiadatási eljárást követően a férfit végül 2022 júliusában hozták haza Magyarországra. Akkor történt meg gyanúsított kihallgatása, majd letartóztatása.

Ezt követően felgöngyölítették G. Igor bűnös kapcsolatrendszerét, és így be tudták azonosítani a hálózat további tagjait is. Összesen 12 személy ellen folytatták le a büntetőeljárást. G. Igor letartóztatásban van, míg egy társa egy korábbi ügyből kifolyólag jelenleg szabadságvesztését tölti, négyen pedig bűnügyi felügyelet alatt állnak. A többiek szabadlábon védekeznek. A rendőrség lezárta a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy.

Kapcsolódó
Montenegróban ütöttek rajta egy magyar díleren
Aki számos szálat tartott kezében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik