Belföld

Tiltakoznak a Balaton leeresztése miatt

Levélben fordult az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF) az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ), amelyben azt kérik, halasszák őszre a Balaton vízszintjének csökkentését.

A levélben, amelyet a szövetség eljuttatott az MTI-nek is, arra hivatkoznak, hogy a médiából származó értesülésük szerint a Sió-zsilip 2023. június 13-i megnyitása kapcsán elkezdték a Balatoni Hajózási Zrt. új kompjainak és katamaránjainak felhozatalát a Sió-csatornán. A polgármesterek korábbi tájékoztatás alapján úgy tudják, hogy a hajók felhozatala a Balaton minimum tizenöt centiméteres vízszintcsökkenésével járna.

A zsilipek megnyitását a vízügyi hatóság azzal indokolta, hogy a magas vízszint veszélyeztet egyes balatoni településeket, a tóparti települések viszont „eddig nem jeleztek semmilyen a magas vízállásból fakadó kárt, vagy veszélyhelyzetet”.

A tiltakozó települések azért nem tartják indokoltnak a vízeresztést, mert a nyári párolgási veszteségek miatt a tó vízszintje így is napról napra csökkenni fog, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyár közepén már jelentkeznek az alacsony vízállás hátrányai – számolt be az ATV.

Az OVF szóvivője szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta, biztosítani tudják a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak rendeltetési helyükre, a Balatonra.

A vízügyi hatóság korábban arról adott tájékoztatást, hogy miután a Balaton átlag vízállása meghaladta a százhúsz centiméteres szabályozási szintet, majd meg is haladta azt, kedden reggel nyolc órakor megkezdődött vízeresztés, melynek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg.

Tavaly épp az ellenkezője volt a helyzet. 2022 májusában az OVF szóvivője, Siklósi Gabriella arról beszélt, hogy a Balaton alacsony vízállása, és a szokásosnál kevesebb a csapadék miatt, se a nyári szezon előtt, sem alatta nem kerül sor a Sió-zsilip megnyitására a tervezett hajószállítás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik