Belföld

Elkezdték leereszteni a Balatont

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Miután a Balaton átlag vízállása meghaladta a 120 cm-es szabályozási szintet, majd az elmúlt napokban meg is haladta azt, egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. A hidrometeorológiai előrejelzésekre alapozva kedden reggel 8 órakor kezdődött meg vízeresztés, melynek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi közleményében.

Mint írják, 2023. június 9-én a Balaton átlag vízállása elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, sőt, az elmúlt napokban meg is haladta azt. Mivel a Kaposon levonuló árhullám jelenleg a Sió középső szakaszánál tart, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzítettek szerint szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – tehát az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó – vízmennyiség következtében várhatóan még tovább emelkedik a Balaton vízszintje.

A tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás, emiatt május hónapokban jellemzően már néhány cm-t apadni szokott a vízszint. Az idei évben ugyanakkor – az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt – májusban nemhogy csökkent volna, hanem 6 centimétert növekedett az átlagvízállás, majd június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 centiméterrel. Következésképpen az idei nyári idényt nem pusztán minimum 17 cm-rel magasabb vízállással kezdjük meg, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg – olvasható a közleményben.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Emellett egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat ezeken a mélyebben fekvő déli területeken. Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, amit időben meg kell kezdeni ahhoz, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést. Erre azért is szükség van, mert a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik