Belföld

Távozik a balatonalmádi gimnázium igazgatója, egy tanár ellen vizsgálat indult

Nagy Lajos / MTI
Nagy Lajos / MTI

Távozik posztjáról a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium igazgatója. A Veszprémi Tankerületi Központ a 24.hu kérdésére közölte: Dudásné Pirik Mariann csütörtökön – vagyis a nyári vakáció megkezdése előtt – maga kérte a közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését közös megegyezéssel. Az intézményvezető július 1-jével távozik az elitgimnázium éléről.

Dudásné Pirik Mariann a 24.hu kérdésére megerősítette a távozását. Közölte: a döntését személyes, családi okok indokolták.

Mivel az elmúlt hetekben több különböző forrásból érkeztek hírek a gimnázium további pedagógusainak távozásáról, erről is megkérdeztük a leköszönő intézményvezetőt, aki ez utóbbi értesülésünket nem tudta megerősíteni.

A Veszprémi Tankerületi Központtól ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy vizsgálatot folytatnak a balatonalmádi gimnázium egyik tanára ellen, akit a vizsgálat idejére a munkáltató „mentesített a munkavégzés alól”. Arra a kérdésünkre, hogy mi a munkavégzés alól ideiglenesen mentesített tanár ellen folytatott vizsgálat tárgya, többszöri levélváltás után sem kaptunk választ a tankerületi központtól.

Ugyanakkor lapunk birtokába jutott egy május 27-én kelt osztályfőnöki levél anonimizált másolata, amelyet az intézményvezetőnek címeztek. A levél hitelességét több anonim forrásunk megerősítette. A levélben foglaltak szerint az egyik férfi tanár óráin

főleg a diáklányok kellemetlenül érzik magukat, a folyamatos, nem megengedhető fizikai kontaktus ellehetetleníti a biztonságos tanulásra alkalmas légkört.

Erről az ügyről is megkérdeztük Dudásné Pirik Mariannt, de a távozó intézményvezető a tankerületi központhoz irányított minket.

Nagy Lajos / MTI A balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvû Gimnázium és Kollégium épülete.

A tanár ellen folytatott vizsgálat kapcsán megkerestük a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is. Szerettük volna megtudni, hogy történt-e feljelentés, folyik-e nyomozás, kihallgattak-e gyanúsítottat, illetve tanúkat. A rendőrség válaszában azt írta: ezzel az üggyel kapcsolatban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi (CXII. törvény) értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módjukban tájékoztatást adni.

Május végén szintén a balatonalmádi kéttannyelvű gimnáziumban azonnali hatállyal kirúgtak egy fiatal történelemtanárt is, akinek az idén érettségizett az osztálya. Az érintett tanár a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagja, és aktív szervezője volt a helyi tanártiltakozásoknak is. A hivatalos indoklás szerint neki azért kellett távoznia, mert a szakmai minősítése két százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől. A gimnázium diákjai és a tantestület tagjai akkor a tanártiltakozások indulóját, a „Mi vagyunk a Grund” dalt énekelve, a pedagógus nevét skandálva álltak sorfalat neki, miután kiderült, hogy távoznia kell az iskolából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik