Belföld

Újabb menetre készül a Fidesz-frakció a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szerepel a svéd NATO-csatlakozás a parlament júniusi-júliusi üléstervében – írta az ATV.hu, megjegyezve, hogy a zárószavazás pontos napját még nem látni. A parlament honlapján „Az Országgyűlés 2023. évi június-július havi ülésterve” címszó alatt a második rubrikában szerepel „A svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásától szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat”.

A svéd NATO-csatlakozásról szóló javaslat már csak a zárószavazásra vár, annak ugyanis az általános és a részletes vitája is lezárult már tavasszal, de akkor csak a finn NATO-csatlakozást szavazta meg a parlament, a svéd csatlakozásról a voksolást elhalasztották. Mivel a parlament június 16-án megkezdi a rendkívüli ülésszakot, utána pedig két hétig nem ülésezik a hírek szerint, júliusban lehetséges a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja.

Július 11-étől Vilniusban találkoznak a NATO-tagállamok vezetői. Diplomáciai és korményzati források alapján a Szabad Európa már megszellőztette, hogy a NATO-csúcstalálkozó előtt a magyar és a török parlament is ratifikálni fogja a svéd csatlakozást. Ennek azonban ellentmond – írta az ATV –, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette: „Svédország nem számíthat arra, hogy Törökország jóváhagyja NATO-csatlakozását a jövő havi csúcstalálkozó előtt”.

A NATO bővítésének akadályozása miatt mindkét országon nagy a nyomás. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is arra kérte Törökországot és Magyarországot, hogy ne késleltessék a svéd NATO-csatlakozást. A 24.hu is megírta a Washington Post cikke nyomán, hogy egy amerikai republikánus szenátor blokkolta Magyarország 735 millió dollár (260 milliárd forint) értékű fegyverbeszerzését, így büntetve, hogy a magyar kormány hosszú ideje nem hajlandó ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását. A Honvédelmi Minisztérium erre reagálva közölte, nem áll szándékukban HIMARS rakétarendszert vásárolni.

A magyar kormány az utóbbi hónapokban egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokat tett a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása, illetve annak időpontja kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik