Belföld

Joe Biden arra kéri Törökországot és Magyarországot, hogy ne késleltessék a svéd NATO-csatlakozást

Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Közleményben reagált Joe Biden amerikai elnök Finnország NATO-csatlakozására. Mint ismert, kedden Finnország hivatalosan is a NATO 31. tagállamává vált, miután múlt héten a magyar és a török parlament is jóváhagyta az ország csatlakozási kérelmét.

Az ukrajnai háború után Finnország Svédországgal együtt kérte a felvételét az euroatlanti katonai szövetségbe 2022. május 18-án. A NATO gyorsan szerette volna a bővítést lezárni, ezért a hivatalos társulási szerződést már július 5-én aláírták mindkét országgal. Ahhoz azonban, hogy a két ország csatlakozhasson, minden NATO-tagországnak ratifikálnia kell a lépést, a magyar országgyűlés pedig – Törökországgal egyetemben – a svédek felvételét továbbra sem hagyja jóvá.

Hivatalosan senki nem erősítette meg azt, hogy a magyarok és törökök késlekedésének köze lenne egymáshoz, de érdekes egybeesés, hogy Kocsis Máté frakcióvezető kevéssel azután jelentette be, hogy a finn csatlakozásról előbb szavaz a parlament, mint ahogy azt a törökök is bejelentették.

Biden közleményében azt kéri a török és a magyar féltől, hogy ne késleltesse tovább a svédek csatlakozását.

Remélem, hogy Svédországot is a lehető leghamarabb NATO-tagként üdvözölhetjük, és arra bátorítom Törökországot és Magyarországot, hogy késedelem nélkül folytassák le a ratifikációs folyamatot

– fogalmazott az amerikai államfő.

Amikor Putyin elindította brutális háborúját az ukrán nép ellen, azt hitte, hogy meg tudja osztani Európát és a NATO-t. Tévedett. Ma egységesebbek vagyunk, mint valaha

– véli Biden, aki egyúttal ígéretet tett arra, hogy a NATO „minden centiméterét” megvédik.

Kapcsolódó
Novák Katalin: Több érv szól Svédország NATO-csatlakozása mellett, mint az ellen
A köztársasági elnök szerint a NATO-nak egységesnek és erősebbnek kell lennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik