Belföld

Megzsarolták az őstermelőket, és védelmi pénzt szedtek tőlük – videón a filmbe illő elfogások

Megzsaroltak több őstermelőt is Dabasnál. A  Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a testvérpár azzal fenyegetett több gazdálkodót is, hogy vagy fizetnek rendszeresen, vagy bántani fogják őket és a családtagjaikat.

A dabasi rendőrökhöz befutott információ szerint a helyi testvérpár már jó ideje zsarolta a dabas-sári őstermelőket, és a „védelmi pénz” beszedéséből éltek. A betámadások elkerülésének szabályait ekként fogalmazták meg: vagy rendszeresen fizetnek nekik, vagy ők, illetve szeretteik, esetleg termelő eszközeik, terményeik fogják kárát látni.

Az egyik áldozatot közel egy éven keresztül sarcoltak heti rendszerességgel. A termelő fizetett, mert nem akarta, hogy megöléssel fenyegetett családtagjainak bántódása essen. Rettegett, féltette szeretteit, ezért nem kért segítséget a rendőröktől. A zsaruk gyorsan akcióba léptek, miután tudomást szereztek a történtekről.

A soron következő összegek átadásakor már lesben álltak az egyenruhások is. A termelő átadta ugyan a kora este otthonába érkező L. Imrének a követelt 25 ezer forintot, a következő pillanatban azonban már felfegyverkezett rendőrök ugrottak ki rejtekhelyükről és tették ártalmatlanná a zsarolót. Öccsét, L. Jánost is hasonló szituációban fogták el, az általa követelt 20 ezer forint abban a kocsiban hevert szétszórva, amiből a rendőrök „kisegítették”.

A kihallgatásán L. János beismerő vallomást tett. Arra nem emlékezett, hogy pontosan hányszor fenyegette meg az áldozatot, és azt sem tudta megmondani, összesen mennyi pénzt „húzott le” róla. Kijelentette, nagyon sajnálja a történteket. Bátyja egy ki nem fizetett munkára hivatkozva adott magyarázatot az átadott 25 ezer forintra.

A Dabasi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az azóta letartóztatott testvérpár ellen társtettesként, folytatólagosan, bűnszövetségben, élet és testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik