Belföld

Elárverezik az újpesti Árpád Kórházat

Google Maps
Google Maps

Az újpesti önkormányzat sem tudott róla, hogy az állam árverésre bocsátotta a 2013-as bezárásával nagy port kavart Árpád Kórház épületét a kerületben – írta az mfor.hu. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő honlapján pár nappal ezelőtt, június 8-án jelent meg az újpesti Árpád Kórházról szóló árverési hirdetmény.

Június 22. este kilenc óráig lehet licitálni az épületre, a 361,1 millió forintos árverési biztosíték megfizetésének határideje pedig június 13-án 23 óra 59 perckor járt le. A kórházi épület kikiáltási ára több mint 1,4 milliárd (egész pontosan 1 446 531 000) forint, és 2-2 millió forintos licitlépcsőkkel lehet ráígérni.

„A döntésről nem tudtunk, csak bíztunk abban, hogy a kormány jobb belátásra tér, és nem rontja tovább az amúgy sem 21. századi módon működő egészségügyi ellátórendszert. Bíztunk, de közben nem ért minket meglepetés, hiszen tudjuk, ha valami megtetszik a hatalomnak, azt szó nélkül elveszi” – válaszolta az mfor.hu megkeresésére az újpesti önkormányzat sajtóosztálya.

Közölték azt is, hogy „Újpest, ha önálló város lenne, lélekszámát tekintve ma is Magyarország 13. legnagyobb települése lenne.

Így természetesen hatalmas érvágás egy fontos egészségügyi intézmény elvesztése.

Hajdan hét nagyobb méretű egészségügyi centrum működött, 2023-ra az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet mellett csupán a Károlyi Sándor Kórház két rehabilitációs célú telephelye maradt kerületünkben.”

Az egykor szebb napokat látott Árpád Kórház elég romos állapotban várja új gazdáját. 2013-ban a tiltakozások ellenére zárták be. A kormány akkor elrendelte, hogy az egészségügy olyan intézményeit, amelyek korszerűtlenek, kihasználatlanok, számolják fel, annak érdekében, hogy az egészségügy hatékonysága növekedjen. Csakhogy az Árpád Kórház baleseti sebészetének összes műtőjét 2010-ben teljesen felújították, ahogy szintén korszerűsítették a negyvenágyas neurológiai osztályt is, ami magas színvonalon látta el Újpest és Rákospalota betegeit – írta a portál.

2020-ban aztán a 2019 óta polgármesterként tevékenykedő Déri Tibor arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy ismeretlen eredetű munkálatok kezdődtek a kórház területén. Információt a Kormányzati Ingatlanüzemeltetési és Beruházási Igazgatóságtól sikerült szereznie, akik elárulták, hogy az egykori kórház területén a veszélyes kültéri- és épületrészek, valamint a belső, illetve külső kőkerítés részleges bontása, az elhalt vagy korhadt növényzet eltávolítása, a zöld növényzet fiatalítása, és a beltéri és kültéri hulladék eltávolítása zajlik.

Déri Tibor akkor emlékeztetett: a Belügyminisztériumtól azt az ígéretet kapták, hogy a kormány a IV. kerületi önkormányzat beleegyezése és tudta nélkül nem vág bele az Árpád Kórház épületét érintő beruházásba, a sorsáról közös döntés születik. 2020 novemberében úgy döntött az újpesti képviselőtestület, hogy a kerület egészségügyi célokra, ingyenes vagyonjuttatásként visszakéri az államtól az Árpád Kórház épületegyüttesét.

A IV. kerületi önkormányzat most abban reménykedik, hogy ha már árverésre bocsátották az egykori kórház épületét, az ingatlanra vonatkozó hatályos kerületi építési szabályzatnak megfelelő céllal fogja a vevő felhasználni a területet, illetve olyan tevékenységet fog végezni, amely az újpesti lakosok érdekeit is fogja szolgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik