Belföld

Áprilisban lejárt a tűzoltók élet- és balesetbiztosítása, de a Belügyminisztérium nem köt újat

MTI
MTI

Április közepe óta nem kaphatnak pénzbeli kártérítést a tűzoltók, mert megszűnt csoportos baleset- és életbiztosítása. A munka közben bekövetkezett sérül vagy halál miatt az érintettek nem jogosultak biztosítási sérelemdíjra.

A Telex cikke szerint a biztosítási szerződést nem hosszabbították meg, ami felháborodást váltott ki a katasztrófavédelem berkeiben, már az merült fel, hogy a tűzoltók egyénileg vagy tűzoltóságonként kössenek maguknak biztosítást.

A katasztrófavédelem egyes megyei vezetői levélben tájékoztatták a helyzetről az állományt:

Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt.

A lap katasztrófavédelmis forrásaink szerint jelenleg az a helyzet, hogy a balesetet szenvedő tűzoltók biztosítási esemény esetén nem kapnak semmit, legfeljebb perelhetik a munkaadót.

A Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a megbízásából dolgozó tűzoltókat, a tárca azonban április eleje óta nem teljesíti a törvényi kötelezettségét. Katasztrófavédelmi információink szerint a hír május eleje óta keringett a szervezetben, de csak az elmúlt hetekben kiküldött tájékoztatóval lett hivatalos. Most mindenki azt találgatja, vajon a valóságban mi történik, ha egy tűzoltó balesetet szenved vagy meghal szolgálat teljesítése közben.

A hírről korábban a Lánglovagok tűzoltói szakportál is írt. A nekik nyilatkozó Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke szerint a Belügyminisztérium nem tervezi megújítani a korábbi szerződést. Dobson akkor három lehetőséget említett:

  • az egyik, hogy a tűzoltókra az MTSZ köt biztosítást;
  • a másik, hogy a tűzoltóságok maguk kötnek az épületbiztosításuk mellé baleset- és életbiztosítást;
  • a harmadik, hogy a tűzoltók maguknak kötnek biztosítást, és megpróbálnak valamilyen kedvezményt szerezni a biztosítóknál.

A Magyar Tűzoltók Szövetsége tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben, a tűzoltók javaslatait június 26-ig várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik