Belföld

Az iváncsai akkumulátorgyár állítja: csak egy munkás lett rosszul, a mentők szerint viszont háromszor kellett vonulniuk

Félnek bemenni a munkások az épülő iváncsai akkumulátorgyár területén lévő Elektróda épületbe – ezt nyilatkozta egy ott dolgozó férfi az RTL Híradónak. A munkások azt állítják, mostanában többen is rosszul lettek. A cég szerint csak egy férfi lett panaszkodott szédülésre, miután bement az Elektróda épületbe. A mentőszolgálat viszont azt közölte, hogy az elmúlt két hétben háromszor is kint volt a mentő az építkezésen.

Az új akkumulátorgyár építése 2021 tavasszal kezdődött Iváncsán. A 135 hektáros területen belül van egy úgynevezett Elektróda épület. Az egyik munkás telefonon nyilatkozott az épületen belüli munkavégzésről.

Mikor ennek a helynek a közelébe kell menni, akkor mindenki ódzkodik, hogy oda nem megy fel, próbáljuk elkerülni mi is ezt a részt inkább.

Azt is mondta, az elmúlt hetekben több kollégája is rosszul lett. Fejfájásra, hányingerre panaszkodtak.

Vannak helyi elsősegélynyújtók. Azok kijönnek, megvizsgálják az embert, de nagyon nem tudnak velük mit kezdeni, akkor be kell vinni őket a kórházba.

Nemrég kaptak is a gyártól egy tájékoztató levelet, amiben az áll, hogy az Elektróda épületben rákkeltő hatású anyaggal találkozhatnak. A dolgozó szerint az Elektróda épületnek bizonyos részein fehér kezeslábast sebészi maszkot kell viselni, amit mostanában örömmel hordanak. Mindenki hordja a maszkot, még a dohányzóban sem veszik le, annyira félnek.

A Híradó megkérdezte az akkumulátorgyártó céget, hogy hány munkás lett rosszul az építkezésen az utóbbi hetekben. Azt írták, hogy egy. Az, akit már a korábbi közleményükben is említettek: „az egyik alvállalkozó munkása szédülésre panaszkodott, miután a bement az Elektróda épületbe, ami május 30-án történt.

Az Országos Mentőszolgálat a Híradó kérdésére ezzel szemben azt közölte, hogy május vége óta háromszor kellett kivonulni az iváncsai építkezésre. Egyszer május 30-án egy sérüléshez, aztán június elsején riasztották őket egy férfihoz, rosszullét miatt. Majd június nyolcadikán, szintén egy férfit láttak el. Az RTL megkérdezte a céget az ellentmondásról, amire azt írták, hogy később adnak tájékoztatást.

Kérdezték a gyártól azt is, hogy milyen vegyi anyagok találhatók a területen, tájékoztatták-e ezekről az ott dolgozókat, és azt is, milyen védőfelszerelést írnak elő, de ezekre a kérdéseinkre nem válaszoltak. Közleményükben korábban azt írták: nem igaz, hogy több tucat embert mérgeztek meg káros anyagokkal.

A rendőrség kedden közölte, hogy gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik