Belföld

12 év fegyházra ítélték a nagymamája halálában vétkesnek talált férfit

Tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki mozgásképtelen nagymamájának gondozását elmulasztotta, és az idős asszony meghalt. A bíróság szerdai közleménye szerint a vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben találták bűnösnek.

Az ítélet szerint nagykorúvá válását követően a férfi 2019-ben a több súlyos alapbetegségben szenvedő nagymamájához költözött azzal, hogy a lakhatásért, eltartásért cserébe segít a háztartásban, illetve ápolja, gondozza beteg nagymamáját. Az asszony 2020 áprilisában kórházba került, majd pár nappal később otthonába bocsátották úgy, hogy az ágyából felkelni, önállóan magát ellátni nem volt képes.

Unokája a korábbi megállapodásuk és hozzátartozói kötelessége ellenére nem gondoskodott nagymamájáról, akinek az állapota emiatt rohamosan romlani kezdett. Az idős asszony néhány hét múlva újra kórházba került, mivel a lánya – agresszív fia miatt rendőri biztosítás mellett – a körzeti orvossal együtt elment az idős nő lakására, amikor már életveszélyes állapotban volt és a szakszerű orvosi ellátás ellenére május 1-jén meghalt.

Halálához természetes okú betegségei vezettek, amit felgyorsított a vádlott által szándékosan elhagyott ápolás, gondozás – írta a törvényszék.

Az ítélet meghozatalakor a bíróság figyelembe vette, hogy bár a sértett halálához a vádlott tudatos mulasztása vezetett, ez a koronavírus-járvány legfelfokozottabb időszakában történt. A közlemény szerint súlyosító körülmény volt, hogy hozzátartozója sérelmére követte el a bűncselekményt.

Az ítélet nem jogerős.

MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik