Belföld

Vádat emeltek egy magándetektív ellen, mert nyomkövetőt használt

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy magánnyomozó ellen, mert nyomkövetőt helyezett egy nógrádi férfi autójára.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a magándetektívként dolgozó Pest vármegyei férfi tavaly tavasszal megbízást kapott arra, hogy egy balassagyarmati férfi mozgását megfigyelje. Ennek keretében  mágneses, SIM-kártyával és akkumulátorral működő jeladót rögzített fel a férfi kocsijának az aljára.

A megfigyelt férfi később szervizbe vitte a kocsit gumiabroncs-csere miatt, ahol az autószerelő hívta fel a figyelmét az eszközre. A célszemély értesítette a rendőrséget, akik a jeladó SIM-kártyájának adatai alapján beazonosították a magánnyomozót.

A magánnyomozó a célszemély mozgási adataihoz jogosulatlan módon jutott hozzá, mert a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény értelmében technikai eszközöket, nyomkövetőket, jeladókat magándetektív – hasonlóan a magánszemélyekhez – nem használhat, nem telepíthet. A magánynyomozó elismerte a tettét.

Az ügyészség közérdekű munka büntetést kért rá tiltott adatszerzés bűntette miatt azzal, hogy kobozzák el tőle a jeladót a hozzá tartozó SIM-kártyával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik