Belföld

150 ezer forintra bírságolták Pankotai Lilit „társadalomra veszélyes cselekmény” miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A maximálisan kiszabható legmagasabb összegre, 150 ezer forintra büntette a bíróság Pankotai Lilit, az indoklás szerint gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés miatt. Az ügy konkrétan a május 3-i budapesti tüntetésről szól, amikor Pankotai a Karmelita Kolostorhoz hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket. A döntésről szóló határozatot a Mérce szerezte meg, és számolt be róla elsőként.

Május 3-án a Lánchíd lábánál bejelentett tüntetés lezárása után az összegyűlt diákok Pankotai felhívására a Dísz térre mentek, itt, miután nem engedték tovább őket, páran a felújítás alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületét körülvevő építési kordont áttörve próbáltak meg a Miniszterelnöki Hivatal épületéhez jutni. A rendőrség emberei végül könnygázzal és gumibottal szorították ki őket a térről.

A határozat szövege szerint a hatóság elismerte, hogy a 18 éves aktivistát szabálysértés miatt két éven belül sem a hatóság, sem bíróság jogerősen nem marasztalta el és helyszíni bírsággal sem sújtották, mindezek ellenére ezt a szabálysértési hatóság a cselekmény „társadalomra veszélyessége” miatt enyhítő körülményként értékelni nem tudta, így a maximálisan kiszabható 150 ezer forintos bírságot rótta ki rá. Pankotai Lilit az egy héttel korábbi, szintén könnygázba fulladó tüntetés után is megbírságolták, akkor 100 ezer forintra.

Pankotai jogi képviselője, egyben a TASZ-szakértője, Hegyi Szabolcs a döntéssel kapcsolatban azt mondta, már az első alkalommal kiszabott 100 ezer forint is nagyon magas büntetés egy olyan fiatalnak, akinek ez volt első szabálysértése, lehetett volna ez 20 vagy 50 ezer forint is. Szerinte a mostani 150 ezer forintos összegnek elriasztó jellege van, hogy a tüntető többet ne próbálkozzon. Hegyi rámutatott továbbá arra is, hogy mivel az első büntetés még nem is jogerős, így nem indokolt arra hivatkozni, hogy korábban már történt szabálysértés, ennek tükrében nem indokolt a bírságösszeg emelkedése sem.

A Mérce Pankotai Lilit is megkérdezte a fejleményekről. Az aktivista azt mondta a lapnak, hogy nem számított másra, egyáltalán nincs meglepve.

Nyilvánvalóan a fő cél, a siker az lenne nekik, ha én eltűnnék a tüntetésekről

– mondta a lapnak. Ezzel együtt azt mondja, az ő generációjának már nincs veszítenivalója, így a bírság sem fogja eltántorítani a céljaitól. Elmondta továbbá, hogy gyűjtéssel szeretnék előteremteni a bírság összegét, az azon felül bejövő esetleges összegeket pedig további demonstrációkba invesztálnák, hogy még véletlenül se a kormány zsebében kössön ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik