Belföld

Átnevezik az MTA-tól elvett kutatóintézeti hálózatot

Bielik István /24.hu
Bielik István /24.hu

A parlament hamarosan dönt a Neumann János Programról, amelynek részeként az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) neve Magyar Kutatási Hálózatra változhat – írja az Eduline a Kulturális és Innovációs Minisztérium közlésére hivatkozva. Ennek az intézkedésnek az céja, hogy

mind a hazai, mind a nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma tagjai körében a név alapján könnyen és egyértelműen beazonosítható legyen a független magyarországi kutatási hálózat.

Az új elnevezés (angolul a Hungarian Research Network) szerintük jobban támogatja a magyar kutatási eredmények hatékony kommunikációját, és „ezáltal hozzájárul a kutatási hálózat és egyben Magyarország ismertségének és elismertségének növeléséhez a nemzetközi színtéren”, mint ha az intézményhálózat névben továbbra is maradna a névadó, Eötvös Loránd.

A kutatóhálózat korábban a Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) tartozott, de a kormány négy évvel ezelőtt leválasztotta a róla, ami feszültségekhez vezetett. Freud Tamás, az MTA újraválasztott elnöke nemrég arról beszélt egy interjúban a Mandinernek, hogy bár korábban megpróbáltak tárgyalni a kormányzattal a kutatóhálózat visszaszerzéséről, de mostanra erről lemondott.

Az új struktúra, úgy néz ki, megszilárdult. Én próbáltam volna a kutatóhálózatot visszaszerezni egészen addig, amíg még képlékeny volt a helyzet, de egyre világosabb, hogy a kormány elhatározása végleges

– fogalmazott a május végén megjelent interjúban Freund Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik