Belföld

Esterházy-kincsek: precedens értékű döntést hozott az Alkotmánybíróság

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI
Egyetlen ügyben sem alkalmazható visszahatólagos hatállyal a kifogásolt paragrafus.

Az Alkotmánybíróság úgy döntött, a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadását szabályozó 2019-es kormányrendelet 2. §-a nem alkalmazható egyetlen bíróság előtt folyamatban lévő ügyben sem. Korábban a Fővárosi Törvényszék kért egyedi normakontrollt az előtte folyamatban lévő úgynevezett Esterházy-kincsekért folytatott perben.

A magyar államot az Esterházy Magánalapítvány évek óta perli 678 műtárgy (a Fraknó várából származó „Fraknói kincs” és a Kapuvárról származó „Kapuvári kincs”) kiadásáért. A műtárgyak korábban az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek. A szövevényes ügy pere közben a kormány átírta a restitúciós eljárásra vonatkozó szabályozást.

A változtatás  lényege, hogy már nem az államnak, hanem az eredeti tulajdonosnak kell minden kétséget kizáróan igazolnia tulajdonjogát. Mivel a bizonyítási teher a rendelettel jelentősen megváltozott, a bíróság úgy vélte,

alkalmazása az előtte folyamatban lévő ügyben sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, ugyanis visszamenőlegesen megváltoztatta a jogviszony anyagi jogi tartalmát.

Az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás által vezetett tanács a bírói indítványt megalapozottnak találta. A testület emlékeztetett rá, egy korábbi határozat már kimondta, hogy alaptörvény-ellenes a paragrafus, amelynek általános alkalmazási tilalmát most azért rendelték el, hogy azt megismételt eljárásban se lehessen alkalmazni.

Kimondták, a korábban megsemmisített rendelkezés az Alkotmánybíróság eljárására okot adó ügyben és más hasonló ügyben sem alkalmazható.

Több mint 104 éve, még a Magyar Tanácsköztársaság idején einstandolták Fraknó várából az Esterházy-kincstár jelentős részét. A műtárgyak tulajdonjogáért az Esterházy Magánalapítvány évek óta pereskedik. A kincsek az Iparművészeti Múzeumba és a Magyar Nemzeti Múzeumba úgy kerültek, hogy Esterházy Pál 1923-ban ezt, a magyar állammal kötött kölcsönszerződésben engedélyezte.

Kiemelt kép: Díszes lótakaró az Esterházy-kincstár gyűjteményéből. Az Iparművészeti Múzeum a Kínai Állami Selyemmúzeum díszvendégeként luxus selyemszöveteket, bársonyokat, díszfegyvereket mutat be a kincstár gyűjteményéből. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik