Közélet

A Kúria döntött: folytatódik az Esterházy-kincsek körüli pereskedés

Baranyai Balázs / MTVA
Baranyai Balázs / MTVA
Az 1949-ben államosított tárgyegyüttest az Esterházyak alapítványa szeretné megszerezni, egyúttal közszemlére is tenni. A pereskedés évek óta zajlik az állammal, ami nem szeretné visszaszolgáltatni a kincseket. Most a Kúria újratárgyaltatja másodfokon az egészet.

A Kúria hatályon kívül helyezte az Esterházy-kincsek tulajdonjogáról másodfokon meghozott jogerős ítéletet, és az ügyet másodfokra utalta vissza, így azt a Fővárosi Ítélőtáblának újra kell tárgyalnia – közölte az MTI-vel csütörtökön a magyar állammal perben álló Esterházy Magánalapítvány. Közleményében a magánalapítvány üdvözölte a Kúria döntését, aminek köszönhetően újra esélyt lát az Esterházy-kincsek tulajdonjogának megnyugtató rendezésére. A magánalapítvány továbbra is kész peren kívül megállapodni a magyar állammal a műtárgyak további sorsáról.

Kapcsolódó
Az Esterházyak akár a Kúriáig is elmennek a kincsekért
Az örökösök alapítványa nagyon nem ért egyet a Fővárosi Ítélőtábla döntésével.

Szerdán hozott végzésében a Kúria úgy határozott, hogy az Esterházy-kincsek tulajdonjogáról meghozott jogerős ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának újra kell tárgyalnia. A döntés szóbeli indoklása szerint a másodfokon eljáró bíróság ítélete hiányos, okszerűtlen és a logika szabályainak sem felel meg. A Kúria a tulajdonjog kérdésében nem hozott döntést, csak a korábbi jogerős ítéletet helyezte hatályon kívül. Az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese, Czigány Balázs így kommentálta mindezt:

Üdvözöljük a Kúria döntését, hiszen ez azt jelenti, hogy a bíróság elfogadta az eljárás és az ítélet tartalmi hiányosságairól szóló érvelésünket. Bízunk abban, hogy a megismételt eljárásban sikerül majd kiküszöbölni ezeket a hibákat és a másodfokú bíróság újra alaposan megvizsgálja a bemutatott bizonyítékainkat. Meggyőződésünk, hogy ez a korábbiaktól eltérő eredményhez és a tulajdonjog tekintetében számunkra kedvező ítélethez fog vezetni.

Czigány hozzátette, a magánalapítvány továbbra is nyitott arra, hogy peren kívül megállapodjon a magyar állammal. Mint az Esterházy Magánalapítvány hangsúlyozta, semmiképp sem szeretnék a kincseket Magyarországról elszállítani, hiszen azok magyarországi kötődése elvitathatatlan, és ez ellentétes volna az azokat az Iparművészeti Múzeumban letétbe helyező V. Esterházy Pál herceg és felesége, Esterházy Ottrubay Melinda végakaratával is.

A magánalapítvány egy olyan, átfogó megállapodásra törekszik a magyar állammal, amelynek kedvező döntés esetén része lehet egy budapesti Esterházy Művészeti Központ megalapítása is.

Mint a közlemény felidézi, a magánalapítvány 2017 óta harcol azért, hogy a magyar állam ismerje el, a Tanácsköztársaság idején Magyarországra hurcolt és az Ausztriához került fraknói várban maradt műtárgyak művészettörténeti és dologi jogi egységet alkotnak, továbbá ismerje el a magánalapítvány tulajdonjogát a Magyarországra maradt műtárgyakra nézve is. Szerintük ugyanis az V. Esterházy Pál herceg által a két világháború között az Iparművészeti Múzeumban letétbe helyezett műtárgyegyüttest 1949-ben jogtalanul államosították.

Épp ezért éltek a vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló, úgynevezett restitúciós rendelet kínálta lehetőséggel, a közigazgatási eljárás végén a magyar állam azonban nem tartotta megalapozottnak a magánalapítvány restitúciós igényét. A döntést a magánalapítvány közigazgatási perben támadta meg.

Az Esterházy Magánalapítvány felidézi, hogy a restitúciós eljárás megindítása után a tárgyak egy részét az Iparművészeti Múzeumból a fertődi Esterházy kastélyba szállították, ez után a magánalapítvány polgári pert is indított a tárgyak tulajdonjogának tisztázása érdekében. Ebben a polgári perben a bíróság első fokon 2020 szeptemberében, majd másodfokon, immár jogerősen tavaly májusban elutasította a magánalapítvány keresetét. A Kúria tegnapi döntésével ez a polgári peres ügy került vissza a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblára.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik