Belföld

Karácsony Gergely lakógyűlése bejött a budapestieknek

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Egy kutatás szerint a fővárosiak 58 százaléka csak buszokat, taxikat és bicikliseket engedne fel a Lánchídra.

A Karácsony Gergely által kezdeményezett első Budapesti Lakógyűlést a túlnyomó többség helyesli – írja a Medián és a 21 Kutatóközpont reprezentatív felmérése alapján a hvg.hu. Az akció ismertségét segíthette a főpolgármester elleni kampány a kormánymédiában: arról a budapestiek 71 százaléka tudott május közepén.

A fővárosiak nagy többsége jó ötletnek tartja, hogy maguk dönthessenek a város problémáinak megoldásáról. A fideszes szavazók fele, és az ellenzékiek elsöprő többsége (87%) így vélekedik.

A meghosszabított lakógyűlésen négy kérdésről lehet szavazni.

  • Mennyit lenne igazságos befizetnie Budapestnek az állami kasszába.
  • Fizessék-e ezt a pénzt vissza, vagy spóroljanak a BKV-n.
  • Fizesse-e ki a kormány azt a pénzt, amit a Lánchídra ígért.
  • Közlekedhessenek-e autók a Lánchídon.

A megkérdezettek 35 százaléka szerint az szolgálná leginkább Budapest érdekeit, ha az autósok is használhatnák a Lánchidat, ám 58 százalék ezt csak buszoknak, taxiknak és  bicikliseknek engedné meg. Áprilisban szinte fej fej mellett állt a két tábor. Májusban az ellenzékiek 76, a bizonytalanok 62, a fideszesek 28 százaléka kizárná az autósokat. Áprilisban ez az arány a kormánypárt híveinél csak 13 százalékos volt.

Módszertan 

A kutatást a Medián és a 21 Kutatóközpont a Budapest Brand Zrt. megbízásából május 13-a és 19-e között készítette. Budapestieket kérdeztek. A felmérés nemet, kort és iskolai végzettséget reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik