Belföld

Vészforgatókönyvvel készülnek iskolák a szeptemberi tanévkezdésre

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A tanárhiány miatt sok helyen vészforgatókönyvvel készülnek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésre, írja a Népszava. A lapnak egy budapesti általános iskolában dolgozó pedagógus azt mondta, hiány van biológia, földrajz, fizika szakos kollégákból, nincs más választásunk, muszáj valahogy rákészülnünk a helyzetre.

A pedagógus állítása szerint az intézményben legutóbb hárman jelentették be távozásukat, ketten elhagyják a pályát is, egyik pedig egy vidéki iskolában folytatja, azért, mert az érintett településen az önkormányzat minden tanár ebédjét kifizeti.
A vészforgatókönyvvel kapcsolatban azt mondta, egy fiatal, matek szakos kollégája vállalta, hogy fizikát is tanít, bár fizikatanári végzettsége nincs. A napközis nevelők tanítói feladatokat fognak ellátni az alsós osztályokban, felsőbb évfolyamokon pedig nem lesz napközi.

A könyvtárostanárnak is be kell segíteni: munkaideje felében tartja nyitva a könyvtárat, a másik felében tanít vagy felzárkóztató foglalkozásokat tart. A differenciált órákat is megszüntetik, szakköröket pedig már két éve nem tartanak.

A helyzet nem egyedi, a pedagógus szerint az egyik szomszédos iskolában például nyolc alsós osztályra van négy tanító, így a felső évfolyamokon dolgozó magyar szakos tanárokat küldik az alsós osztályokba is tanítani. Az igazgató egyébként még most sem tudja, ki lesznek a szeptemberben induló új osztályok osztályfőnökei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik