Neményi Márton / 24.hu
Belföld

8,7 milliárdos csalás, 67 vádlott áll bíróság elé 

Az OLAF kezdte vizsgálni az ügyet, amelynek szálai Kecskemétre vezettek. Polt Péter ismertette a bűnbanda bűnlasjtromát.

A legfőbb ügyészt ezúttal is a független Hadházy Ákos kérdezte egy évekkel ezelőtt feltárt bűnügyről, amelyre először az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hívta fel a figyelmet.

Polt Péter közölte, hogy az ügyészség tavaly tavasszal 67 vádlott – 14 ellen bűnszervezet tagjaként – ellen nyújtott be vádiratot

  • üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt
    okozó költségvetési csalás;
  • üzletszerűen, különösen nagy értéket meghaladó értékre
    elkövetett pénzmosás;
  • üzletszerűen elkövetett vesztegetés;
  • hamis magánokirat felhasználása

miatt. Az elsőfokú bírósági eljárás folyamatban van a kijelölt Szolnoki Törvényszéken.

A legfőbb ügyész azt is megerősítette, az ügyben érintett az OLAF 2018-as vizsgálati jelentésében szereplő Opticon Kft. és Optanet Kft. is.

A cégeket az Átlátszó azonosította be, majd egy helyi hírportál szerint 2019 áprilisában a Kecskeméti Járásbíróság 11 embert harminc napra letartóztatásba helyezett. Akkor 4,8 milliárd forintos költségvetési kárértékkel számoltak. Polt Péter erre most nem tért ki külön válaszában, de visszakerestük,

több mint 8,7 milliárd Ft vagyoni hátrányt okozott a 67 vádlott.

A vádirat szerint a bűnszervezet irányítója társaival 2010-től egy hierarchikusan felépülő, konspiratívan működő szervezetet hozott létre, működtetett csaknem nyolc éven át. A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága nemcsak az OLAF-vizsgálat által érintett pályázatokat, hanem a bűnszervezet vezetője által irányított cégcsoport 19 nyertes pályázata ügyében is nyomozott.

116 kötetre rúgott a nyomozati anyag. A vádlottak száma is vélhetően azért nőtt, mert a bűnszervezet felépítése a pályázati céloknak megfelelően változott, a tagok az egyes pályázatokhoz igazodva cserélődtek.

A bandafőnök a lehető legnagyobb összeg lehívásáért túlárazott számlákat használt fel, miközben a projektekre a legkevesebbet költötte, ő határozta meg, hogy a pályázati összeg helyett mennyit költenek anyag-és eszközbeszerzésre, alvállalkozóra, szállítóra. A különbözet a bűnszervezet keretei között működő számlagyáron át készpénzben jutott vissza a cégcsoporthoz.

Az uniós és magyar költségvetésnek okozott vagyoni hátrány több mint 8,7 milliárd forint volt, ami a vagyonfelderítő munkának köszönhetően a cégcsoport eszközállományának, gépjárművek és ingatlanok zár alá vételével után  teljes egészében biztosítottak.

Ajánlott videó