Belföld

MSZP: a literenkénti 32 forintos helyett jóval kisebb üzemanyag-áremelést ír elő az EU

MTI
MTI
A kormány a kiugróan magas tavalyi euróárfolyam alapján határozta meg a benzin jövedéki adóját, pedig nem azzal kellett volna.

Az Országgyűlésnek benyújtott 2024-es adócsomag szerint január 1-jével a jövedéki adó emelése miatt jelentősen drágulnak majd az üzemanyagok Magyarországon. A módosítás a benzin esetében 32,5, a gázolajnál pedig 32,6 forintos literenkénti áremelkedést eredményezhet.

Mint azt kedden a 24.hu is megírta, a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítják. A Pénzügyminisztérium azzal indokolta a viszonylag jelentős árszintemelkedést okozó változást, hogy a kormányt az uniós rendelkezések kötelezik erre, és Magyarország évek óta egy újabb kötelezettségszegési eljárást kockáztatott azzal, hogy eddig az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Ezért jövőre mindenképp teljesíteni kell az EU előírását.

Az MSZP szerint azonban ez az érvelés erősen sántít, ugyanis nem azért van szükség az emelésre, mert a kormány eddig – dacolva az előírásokkal – kedvezett a lakosságnak, és nem is azért, mert egy új uniós előírásról van szó, hanem azért, mert a magyar fizetőeszköz egyre gyengébb az euróhoz képest.

Az Európai Unióban alkalmazandó jövedéki adó minimális mértékét egy immár két évtizede létező közösségi adóztatási irányelv határozza meg. Eszerint a minimális adómértéket évenként kell aktualizálni azokban a tagállamokban, ahol még nem vezették be az eurót. Az irányelv értelmében ezekben az országokban minden évben az október első munkanapján érvényes és az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdetett árfolyamot kell alkalmazni az adó minimális mértékének meghatározására, és azok a következő naptári év január 1-jétől érvényesek.

A fenti meghatározásból kiolvasható, hogy az irányelv alapján októberig még nem lehet meghatározni a 2024-re alkalmazandó jövedéki adó minimumot, hiszen nem ismert az októberi árfolyam.

Az MSZP számítása szerint az emelési szintet, amit a kormány beterjesztett, a tavaly októberi, kiugróan magas, 424,86 forintos euró árfolyammal határozták meg.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a 24.hu-nak azt mondta:

Amennyiben jobban áll a forint, mint ahogy jelenleg is 370 körül van az euróárfolyam, akkor nem 32 forintot kellene emelni, hanem csak 12 forintot ahhoz, hogy eleget tegyünk az előírásoknak.

A szocialista politikus szerint a jövedéki adó emelésére nem lenne szükség, ha „Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György MNB-elnök nem tette volna tönkre együtt a forintot”.

– Az a magyar fogyasztók becsapása, hogy az elvártnál nagyobb mértékű emelést javasolnak az Országgyűlésnek, és az egészet az uniós előírásokra fogják – mondta Tóth, hozzátéve, hogy ezt az adóemelést az MSZP biztosan nem fogja támogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik