Róka László / MTVA
Belföld

Ennyivel drágulhat az üzemanyag a jövedéki adó emelése miatt

Ha valóban olyan mértékben emelik meg az üzemanyagok jövedéki adóját, ahogyan az a kedden benyújtott, 2024-es adócsomagban szerepel, akkor január elsejével nagyjából átlagosan 40-41 forinttal fognak drágulni az üzemanyagok Magyarországon – mondta a Pénzcentrumnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Mint arról korábban írtunk, a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítják jövőre, a Pénzügyminisztérium indoklása szerint azért, mer Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét, jövőre pedig teljesíteni kell az uniós előírást.

A tervek szerint így

  • a benzin jövedéki adója abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alatt marad, akkor 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó.
  • a petróleum jövedéki adója hordónkénti 50 dolláros világpiaci olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra nő, 50 dolláros olaj alatt 129,2-ről 157,55 forintra,
  • a gázolaj adója pedig 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

Grád Ottó szerint erre rájön még a 27 százalékos áfa is, ami durván 8,8 forintos pluszt jelent még a 32,55 forintos adóemelés tetejébe. A szakember emlékeztetett, hogy a kormányzat tavaly ősszel derogációt kért az EU-tól, mert a hazai jövedéki adó szintje nem érte el az unió által megszabott direktívát.

A minimális jövedéki adó mértéke euróban van meghatározva, Magyarország pedig az árfolyamingadozás miatt jó ideje billegett a határon. Pont ennek okán mára már nem biztos, hogy szükség lenne adóemelésre: most viszonylag erős a forint, legalábbis erősebb, mint tavaly év végén volt – akkor jártunk bőven 410 felett is, most már inkább a 370 körüli sáv a jellemző -, így euróban kifejezve is magasabb jelenleg itthon az adótartalom

– fogalmazott.

Hozzátette, az is nagy kérdés, hogyan fog alakulni a forint árfolyama év végéig. De ha az emelés már szerepel a jövő évi adócsomagban, akkor valószínűleg eldöntöttnek tekinthető a kérdés, zárta gondolatait.

Ajánlott videó