Belföld

Rákay Philip válasza Nagy Ervinnek: Ne dumálj nekem szolidaritásról, fogalmad sincs, milyen nemes ügyekért áldozok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nem hagyta szó nélkül a Megafon influenszere, Rákay Philip, hogy Nagy Ervin kedden maga alá piszkító csivavának nevezte őt, nyílt levelet intézett a színészhez.

Kettejük vitája abból pattant ki, hogy Nagy néhány napja azt mondta a 24.hu-nak a kormányellenes tüntetések értékelésekor, ha Párizsban lennénk, már égne az egész város. Rákay a Facebookon reagált az elhangzottakra, mire Nagy Ervin azt vetette Rákay szemére, hogy amikor nemrég összefutottak a Haris közben, szemtől szemben is elmondhatta volna a kritikáját, de nem tette. Ennek kapcsán írta azt a színész, hogy „úgy viselkedtél, mint az egyszeri csivava, aki a gazdi kezében veszettül csahol, ám mihelyt a flaszter valóságára kerül, ijedtében maga alá piszkít”.

Bármekkora formátumú személyiségnek, megkerülhetetlen művésznek is gondolod magad, nem, nem vettelek észre a Haris közben. Mea maxima culpa!

– így Rákay válasza a nyílt levél elején, amelyben aztán pontokba szedve reagál a színész vádjaira.

Arra például, hogy Nagy Ervin szerint Rákay jobban tenné, ha eladná az egyik arany Mercijét, és az árát felajánlaná egy iskolának, ami épp beázik, azt írja,

ha kérhetem, ne dumálj nekem szolidaritásról, mert nem ismersz, így fogalmad sincs arról, milyen nemes ügyekért áldozok rendszeresen, hogy hány családot tartok el, és hány nehéz helyzetbe került embert támogatok évek óta.

A gyerekei iskoláztatásával kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy már jó ideje nemzetközi iskolába járnak, mert Nagy Ervin „szélsőliberális elvbarátai” rendszeresen lenácizták és fasisztázták őket.

A filmkultúrára rátérve arról ír, hogy azt nem ő és a konzervatív oldal tették tönkre, hiszen „ez a világ 1948 óta egy jól körberajzolható, balos értelmiségi kör kezében volt, s generációkon keresztül belterjes homokozóként működött, 1990 után is”. Az állami pénzből elkészült produktumok pedig Rákay szerint mind minősíthetetlen, lila, öncélú baromságok, minimális nézőszámot produkálva. Mármint nem a mostaniak, hanem a liberális kurzus filmjei.

A tegnapi posztjában Nagy Ervin kitért az Aranybullára is, így Rákay Philip erre is reagált, mondván, a projektben a négy közül ő csak az egyik producer volt, és nem is vett részt az alkotó folyamatokban. De azt azért leszögezi, hogy szerinte az Aranybulla legrosszabb pillanatai is több értéket hordoznak, mint a Nagy Ervin főszereplésével készült, A Király című Zámbó Jimmy-sorozat.

Rákay úgy összegez, hogy a vélt balos felsőbbrendűség megfogalmazódása az, hogy Nagy szerint egy művész csak baloldali lehet, továbbá, hogy tudja, hogy nem várhat Nagy Ervin részéről empátiát a kormány iránt:

Nem kell, hogy átlásd, milyen összetett feladat egy országot kormányozni olyan időkben, amikor egy világpolitikai-nagyhatalmi játszma részeként amúgy is komoly erők sorakoznak fel hazánk destabilizálása érdekében.

Végül arra biztatja a színészt, hogy ha akarja, gyújtsa fel a várost, az arany Mercikkel kapcsolatban pedig a Tanácsköztársaságot említi meg az influenszer, hozzátéve, hogy ha Nagy nagyon akarja, elviszi az egyikkel egy körre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik